Már készítik az ollót az EKB-nál

2024.04.12. 10:16 • Erste Reggeli

A EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta az alapkamatot. A közlemény és Christine Lagarde is több alkalommal is elég határozottan utalt ugyanakkor arra, hogy júniusban megkezdődhet a kamatcsökkentés. Sőt, a jegybank elnöke elmondta, hogy már most is voltak olyan jegybankárok, akik vágni szerettek volna. A Bloomberg értesülései szerint 5 jegybankár már kamatvágásban gondolkodott a 18 tagú monetáris tanácsból, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyeztetés végén is a kamatok csökkentésére szavaztak.

Míg a júniusi döntésre vonatkozóan egyértelmű utalás történt, addig a további kamatpályára vonatkozóan nem tudtunk meg további részleteket.

Lagarde több kérdést is kapott a Fed-del kapcsolatban. Az ezekre adott válaszokban igyekezett hangsúlyozni az európai és az amerikai gazdaság közti különbségeket, és ezzel megalapozni, hogy a jegybanki viselkedésben is indokolt lehet a különbség.

Az inflációval kapcsolatban a jelenlegi szint környéki fluktuációra számít a jegybank, elsősorban a volatilis energiaárak miatt. A jegybank 2%-os inflációs célja 2025 közepére teljesülhet.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás