Bölcsek? Bölcsek!

2024.04.15. 10:39 • Erste Kommentár

A hétvégén Irán megtámadta Izraelt. Egyes hírek szerint 200, más hírek szerint 300 rakéta és drón támadta szombat éjjel Izrael légterét, amit az izraeli légierő amerikai, francia, brit, jordán és talán más nemzetek segítségével megvédett. Gyakorlatilag marginális kár keletkezett.

Kérdés, hogy hogyan tovább. Sokan az eszkalációtól félnek, féltek, de néhány dolgot nem árt figyelembe venni. (i) Irán a támadás előtt 72 órával számos országot értesített, vagyis mindenki tudott róla, aki tudni akart. (ii) A támadást a Forradalmi Gárda, azaz nem az iráni hadsereg hajtotta végre. (iii) Az Egyesült Államok felhívta Izrael figyelmét, hogy ha támadást intéz Irán ellen, akkor nem segít neki. (iv) Izrael vezetői hosszú tanácskozás után azt mondták, hogy lesz megtorlás, de Izrael megtarja magának a jogot, hogy akkor és ott csapjon le, ahol ő akar. Mindez azt mutatja, hogy ennyi volt a pofozkodás az iráni nagykövetség szíriai lebombázása után. Megvolt a megfelelő válasz.

Így a pénteki aggodalmat követően egy kis fellélegzés jöhet az amerikai részvénypiacokon. S ezt a fellélegzést látjuk az olaj piacán és az európai börzéken is. Ugyanakkor az április elején kezdődött komolyabb korrekció továbbra is tart. Viszont pl. az MACD alapján akár hamarosan be is fejeződhet. A korábbi megfontolások (itt és itt) alapján azt mondanám, hogy valószínűleg nem lesz ilyen hamar vége ennek a korrekciónak, amely akár átfordulhat oldalazásba is, de a további emelkedése kapcsán azt gondolom, hogy nagyobb kivárásra kell számítanunk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás