Úgy jó, ha nagy?

2024.04.15. 14:40 • Agrár sarok

A téma annak kapcsán került elő, hogy az agrarheute a hétvégén arról írt, hogy 50 ezer tehén termel egy szaúdi telepen, a sivatagban. A környezetterhelés is egészen extrém. Naponta 80 millió liter vizet használnak fel egy olyan országban, ahol a talajvízkészletek a végnapjukat élik. A takarmány igény napi 1300 tonna. Ez teljes mennyiségében import, ökológiai lábnyoma hatalmas. Szerintem kevesen tudják, hogy Szaúd-Arábia a ’80-as évek óta élelmiszerexportőr. Az ország ma is exportál gabonát, valamint zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket. De eközben a talajvizük szintje hat méterrel csökkent, és két kilométer mélyről hozzák fel, persze hűteni is kell. Ha a pénz nem is számít, a jövő akkor is kérdéses.

Ha ennek kapcsán ránézünk a világ legnagyobb tejtermelő telepeinek listájára, akkor még elképesztőbb adatokkal találkozunk. Az adatok nem naprakészek, de elgondolkodtatók. A tíz legnagyobb tejfarm fele például Kínában található. A többi Szaúd-Arábiában, Oroszországban és az USÁ-ban működik. A szaúdi az önellátásra való törekvés nyomán jött létre, amely az olajválság idejéből ered. Hasonló az orosz élelmiszergazdaság fejlődésének története, amelyet embargók generáltak, s jutott el a világpiac vevői oldaláról az eladóira. A listában szereplők közös tulajdonsága a kiemelkedő innovációs potenciál, hatékonyság és a csúcstechnológiák alkalmazása, de ökogazdálkodók is vannak köztük.

A legnagyobb tejfarmok tejtermelés (millió t/év) és állatlétszám alapján

Forrás: IFCN

A tejipar a világ egyik leggyorsabban koncentrálódó iparága. E címért az autógyártással és a söriparral van szoros versenyben. A Rabobank, a világ legnagyobb agrárbankja - ahol magam is 8 évet töltöttem - évtizedek óta követi a tejipar akvizícióit. 2023-as top20-as listájuk szerint az akvizíciók, a szerves növekedés és az infláció hajtja a világ legnagyobb tejipari csoportjainak növekedését. A 20 vezető tejipari vállalat együttes forgalma 21 százalékkal nőtt egy év alatt euróban mérve, viszont dollárban mindössze 7 százalékkal. Az immár évek óta a mezőny előtt robogó Lactalis továbbra is felvásárlási lázban ég. A táblázatot átfutva jól érzékelhető, hogy a dobogón vagy annak közelében csak az élénken akviráló csapatok kerülnek. A méret növekedésével a fejlesztések, a fenntarthatósági beruházások terhei jobban kezelhetők. Ez további lendületet fog adni a világban a tejipari felvásárlásoknak az elkövetkező években is.

A világ 20 legnagyobb tejipari csoportja

Forrás: Rabobank

A globalizáció alól - ami a tej értékláncának koncentrálódása mögött is áll - nem lehet kibújni. Az egyre nagyobb kereskedelmi hálózatok egyre kevesebb - de szélesebb palettával bíró - beszállítóval fognak dolgozni. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül tulajdonosi koncentrációt is jelentsen egyben. E cikk üzenete az, hogy az ár-érdek érvényesítő képesség stratégiai együttműködésekkel is növelhető, növelendő. Bizalom – szervezettség – szinergiák – hatékonyság – méretgazdaságosság – fenntarthatóság.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás