A vártnál jobban gyorsult Kína, mégsem felhőtlen a kép

2024.04.16. 08:57 • Erste Reggeli

A vártnál gyorsabb gazdasági növekedésről számolt be a kínai statisztikai hivatal. Az ázsiai szuperhatalom első negyedéves GDP-je 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét, és felülmúlta a piac 4,8 százalékos várakozását, valamint az 5,2 százalékos negyedik negyedéves ütemet. A negyedév per negyedéves mutató 1,6 százalék volt, felülmúlva a várt 1,5 százalékot és az előző negyedéves 1,2 százalékos növekedési ütemet.

Az öröm mégsem lehetett felhőtlen, ugyanis a szintén ma közzétett ipari és kiskereskedelmi adatok arra utalnak, hogy a gazdasági növekedés főleg a negyedév első két hónapjára volt jellemző, a márciusi lassulás pedig negatív jeleket vetíthet előre.

Az ipari termelés éves szinten 4,5 százalékra lassult az első két havi 7,0 százalékot követően, bőven elmaradva a becsült 6,0 százaléktól. A kiskereskedelmi forgalom éves szinten 3,1 százalékkal emelkedett márciusban, ami elmaradt a becsült 4,8 százaléktól, illetve az első két hónap 5,5 százalékos bővülésétől. Az ipari adat 2023 szeptembere, a kiskereskedelmi adat pedig 2023 júliusa óta jelenti a legkisebb év per év alapú emelkedést.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás