Mi történik!?

2024.04.19. 12:19 • Erste Kommentár

Az izraeli légierő hajnalban csapást mért Iránban, Iszfahán városában különböző objektumokra. Az olaj ára átmenetileg emelkedett csak meg, annak köszönhetően, hogy Abdolrahim Muszavi, az iráni hadsereg főparancsnoka a félhivatalos Mehr hírügynökség szerint úgy nyilatkozott, hogy ők valójában már korábban megtették az ellencsapásukat, azaz nem kell válaszolniuk a hajnali támadásra. Nyilván ebben a nyilatkozatban az is komoly szerepet játszhat, hogy a mostani támadás valójában azt mutatta meg, hogy Izrael akár komolyabb csapást is tudna mérni különböző iráni objektumokra, ha akarna. A precíziós támadás hasonló károkat okozhatott egy iráni légibázison, mint, amit az iráni támadás okozott korábban egy izraeli légibázison. S szerencsére atomlétesítmények nem sérültek meg, nem érte őket támadás.

Egy szó, mint száz, úgy tűnik, hogy az alap forgatókönyv továbbra is a deeszkaláció marad. Így a kezdeti tőkepiaci menekülés a biztonságos eszközökbe (dollár, amerikai állampapírok, stb.) megfordult, akárcsak a kezdeti olajáremelkedés. Különben Izrael nem is Iránból kapott büntetést, hanem az S&P-től, amely ma reggel „AA-”-ról egy fokozattal „A+”-ra minősítette le az ország államadósságát. Szerintük ugyanis a gázai háború még hosszan folytatódni fog, s ezért a költségvetésnek 8 százalékos GDP-arányos hiánnyal kell szembenéznie.

Rendben van, de akkor mégis miért esnek a részvénypiacok? Azokban megmaradt a híreknek köszönhető kezdeti negatív hatás. Nem történt jelentős visszafordulás. Ez szerintem annak köszönhető, amiról már többször is beszéltünk (itt és itt). S nem csak mi vagyunk így vele, hanem mások is. Pl. Eddy Elfenbein híres piaci elemző és ETF alapkezelő szerint az S&P500 beesése az 50 napos mozgóátlag alá (5.119 pont) és további mozgása a 200 napos mozgóátlag (4.671 pont) felé klasszikus jele a fáradt piacoknak.

Ugyanakkor az már csak hab a tortán - vagy mégsem csak hab -, hogy különböző Fed vezetők a potenciális kamatemelésről kezdtek el beszélni a nyilvánosságban. (pl. John Williams NY Fed elnök) Hát ez meg végképp nem segíti a részvénypiacokat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás