DAX hetes chart (w1)

2024.04.23. 09:17 • Chart extra

Lezárva: 2024. április 21

Chart link: https://www.tradingview.com/x/vbkx9FRF/ 

Hetes idősíkon a legnagyobb kérdés, hogy elkészült-e az elsődleges verzió szerinti harmadik komplex hullám utolsó alhullámának, legutolsó befejező alhulláma, vagy csak az utolsó előtti alhullám tart déli irányba.

Vételi klimax állapotából fordult le az árfolyam, a „Bearish Engulfing” fordulós gyertyaformációt követően kialakult egy „Three Black Crows” gyertyacsoport. Az első alakzat pozícióját és elliotti kontextust tekintve erős fordulós alakzat, melyből a minimális elvárt esés már bekövetkezett. A második jelzés azonban további esés irányába mutat a statisztikák alapján, short jelzésként tartják számon egy korrekciót követően. Egy trend végén megjelenve a statisztikai adatok alapján cca. 78% eséllyel fordítja a trendet.

A hetes idősíkon látható kép nem ad egyértelmű választ a napos idősíkon keletkezett kérdésre, hogy az északi irányba tartó C hullám befejeződött-e, vagy annak csak utolsó előtti alhulláma fut délre.  Időbeni futása teljesen összeegyeztethető az alakzat második alhullámával, azonban térben sokkal nagyobb, ami bár nem kizáró feltétel, általában ekkora különbség már csak alacsonyabb valószínűséggel keletkezik.

Fordulós indikátor-konfiguráció nem alakult ki, sőt hetes idősíkon alacsonyabb tető sem, azaz megerősített bizonyosság egyelőre nincs a fordulatra, ugyanakkor a gyertyaformációk fordulatra utalnak magas bekövetkezési valószínűség mellett.

Amennyiben befejeződik a feltételezett 3 hullám, akkor egy jelentősebb déli irányú mozgás érkezhet a parkettre, mely a 17000-nél lévő támaszt minden bizonnyal áttöri. Az első lehetséges célja a mozgásnak a 2022-es és 2023-as tetők szintjénél, 16500 alatt keresendő. A jelenlegi helyzetben egy másik, talán ideálisabbnak is tekinthető lehetséges szint a 2024-es mélypont 14600 környékén, de adott esetben egy ennél mélyebb mozgás sem érkezhet meglepetésként (pl.: 13350), azonban ennek valószínűsége jelenleg még alacsony, a második hullám korrekciója alacsony retrace szintet ért el (F50), itt is inkább egy alacsonyabb korrekciós szint megvalósulására lehet számítani. A negyedik hullámok egy záró diagonálon belül gyakran élesek, azaz a mozgás sebessége nagy lehet, az esés pedig éles és gyors.

A fentiek alapján hamarosan egy nagyobb déli irányú mozgás érkezhet a piacra, mely több ezer pontos esést eredményezhet a német indexben, ugyanakkor az esés megindulása előtt egy utolsó felszúrást még nem tudunk teljes bizonyossággal kizárni, bár a hetes charton látható információk alapján erre már alacsony valószínűséggel lehet csak számolni. A következő időszak felfelé mozgása, annak esetleges elakadása, egy alacsonyabb tető kialakulása mindenképpen mérvadó lesz.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

A BRAD az Erste Befektetési Zrt. ügynöke.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás