Felpörögnek Japánban az AI fejlesztések

2024.04.24. 09:55 • Erste Tízórai

A japán technológiai konglomerátum, a SoftBank egy világszínvonalú, japán nyelv specifikus generatív mesterséges intelligencia modellt kíván kifejleszteni, és a következő két év során 960 millió dollárt tervez befektetni számítástechnikai létesítményeinek korszerűsítésébe.

A hasonló AI modellek, például az OpenAI Chat GPT-jének betanítása fejlett grafikus feldolgozóegységeket igényel, amelyeket a SoftBank az Nvidia-tól tervez megvásárolni.

A Nikkei Asia hírportál arról ír, hogy Japánban nincsenek olyan magáncégek, amelyek rendelkeznek az AI modellek megalkotásához szükséges nagy teljesítményű szuperszámítógépekkel, bár a technológia iránt megnőtt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy nemrég a Microsoft is bejelentette, hogy két év alatt 2,9 milliárd dollárt fektet be felhőalapú számítástechnikai és mesterséges intelligencia-infrastruktúrájának növelésére Japánban.

Más helyi szereplők, például az NTT japán távközlési vállalat is bejelentette, hogy AI modellek fejlesztésére készül, és a következő öt évben 8 ezer milliárd jent (51,7 milliárd dollár) fog befektetni az adatközpontok és a mesterséges intelligencia területén.

A japán AI-piac 2030-ra várhatóan mintegy 13 milliárd dollárra nő, ami körülbelül 17-szer nagyobb, mint 2023-ban.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás