OTP - 2024/32 - napi

2024.04.25. 21:41 • Chart extra
Timeframe Irány Támaszok Ellenállások
Napos 16400, 17000 17800, 18200

 

A szerdai összefoglalóhoz képest jelentős változás nem történt a charton, főként a keddi nagy „Long White Day” gyertya testében mozgott a piac. A gyertya folytatólagos szignálként ismert, hatásfoka 58% körül alakul, azaz halványan a további emelkedés mellett teszi le a voksát.

Ezzel szemben a napos, de még jobban intraday idősíkokon kivehető, egy készülő fej-váll alakzat, melynek triggerelődése esetén az elsődleges célár 16500 környékére mutat, a másodlagos célár pedig 16000 magasságában található. Hasonló célárakkal rendelkező short indikátor-konfigurációk is felfedezhetőek a charton, melyekről korábban már írtunk (hetes és napos idősíkok összefoglalóiban).

A papír hosszabb ideje mozog egy sávban, a sávoknak pedig, ahogy korábban említettük jellegzetessége, hogy mindkét irányba, azaz egymással szembe mutató jelzések keletkeznek, ilyen esetekben pedig a megbízhatóságuk alacsonyabb, mint normál körülmények között.

Az elmúlt két nap mozgása nem erősítette meg egyik alternatívát sem. Intraday idősíkon azonban, olyan mozgást láthattunk, ami halványan az ék futására utal.  A chartra a korábban rajzolt ék mellé – pirossal – egy másik is felkerült, mint alternatív lehetőség (számozást hozzá kapcsolódóan nem jelöltünk a charton).

Az „Ending Diagonal” esetében az utolsó hullámok nagyon sokszor egy hír megjelenésével járnak együtt és aktuálisan nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a pénteki napon 10 órai kezdettel tartja éves közgyűlését az OTP Bank, ahol jellegéből adódóan bármilyen pozitív hír bejelentésre kerülhet a részvényesek felé (pl.: újabb bankvásárlás), mely egy erősebb északi irányú mozgással akár a lokális csúcs fölé is viheti a papír árfolyamát. Ez egy tipikus karakterjegye a záró diagonáloknak, ugyanakkor nem szükséges feltétele.

A charton nincs egyik irány (szcenárió) vonatkozásában sem megerősítés. Egyelőre – ellentétes jelzésig – a futó ék verziója mellett tesszük le továbbra is a voksunkat. Az ék verzió 17000 alá zárással nagyon magas valószínűséggel törik, azaz megszűnik a relevanciája. A bearish szcenárió esetében is - intraday adatok alapján - egy rövid emelkedésre nyílik lehetőség, mely 17430-17450 környékéig emelheti vissza az árfolyamot.

Összefoglalva: a következő időszakban emelkedésre számítunk, az emelkedés elsődleges célára 17430, a másodlagos 17830, a harmadlagos a korábbi - még a sávozás előtt kialakult - long indikátor-konfiguráció távoli célára 18135-nél.

Korábbi elemzések továbbra is relevanciával rendelkező tartalma:

2024/31

A korábban említett három lehetséges verzió közül a bázisépítés nagy valószínűséggel kizárható, a két nagyobb eséllyel rendelkező szcenárió jelenleg az „Ending Diagonal” verziója, illetve az a verzió, mely szerint befejeződött az északi mozgás és elindult egy nagyobb déli irányú korrekció.

A charton a különböző szcenáriók számozása különböző színnel látható. Az oldalazás láthatóan megnövelte a tetőzésnél a lehetőségek halmazát.

A keddi mozgás, főleg annak intraday belső szerkezete arra utal, hogy további emelkedés érkezhet, ez pedig az ék alakzat futására utal. 17500-600-nál található egy ellenállás, melyről a szerdai kereskedésben lefordulásra számítunk (intraday). Amennyiben a lefordulás után erőteljes mozgás érkezik a piacra és áttöri a 17000-nél található nagyobb támaszt, akkor jó eséllyel az ék verziója kizárható és megindult a várt nagyobb korrekciós mozgás. Amennyiben azonban a déli irányú mozgás korábban elakad és fordul a piac, akkor az ék verziója kap támogatást.

2024/30:

Short indikátor-konfiguráció triggerelődött, melynek elsődleges célára 16500, elérésének valószínűsége 63%.

2024/29:

„Az elliotti kép továbbra is számos lehetőséget mutat:

  1. Bázisépítés folyik, úgynevezett. 1-2-1-2 szituáció, melyből nagyon erős északi mozgás indulhat
  2. A korrekció második alhulláma, egy B hullám tartott északra, melynek befejezésével elindult egy C hullám délnek
  3. Egy záró alakzat formálódik, egy „Ending Diagonal”, egy lassú ék az emelkedő alakzat végén

Az indikátorképek fordulós divergenciát jeleznek, ugyanakkor a kontextusát tekintve nem mutatnak túlságosan távolra.

A korábban jelzett long indikátor-konfiguráció elérte az első célárát (17800), a második célár (18135) elérésének valószínűsége a statisztikai halmaz adatai alapján így megemelkedett, most 65% körülire tehető, azonban ahogy az korábban is jelzésként szerepelt a támogató feltételek nem teljesek.

Short indikátor-konfiguráció keletkezett, mely a megerősítés előtt elérte annak célárát (17140), ez a déli irányú mozgás erejére utal. Egy másik bearish konfiguráció elsődleges célára 16485-re, másodlagos 15640-re mutat, azonban a konfiguráció szűrőfeltételei nem megfelelőek, a célárak elérése így csak csekély valószínűséggel rendelkezik.

A záró diagonál kialakulása, a jelenleg trendben elfoglalt helye alapján szintén reális lehetőség, egy hosszú emelkedésen vagyunk túl, mely sok esetben pont egy záró diagonállal ér véget, így ennek a verziónak a realitása magas, ugyanakkor a diagonál belső struktúrája kérdőjeleket vett fel (aktuális állapota). Amennyiben teljesen elkészült, akkor megindul a korábban veszélyként megfogalmazott jelentős esés, amennyiben még nem fejeződött be, akkor további lassú, nagy volatilitású emelkedésnek lehetünk majd tanúi.

Az említett verziók kizáráshoz vagy megerősítésükhöz további információra van szükség.

2024/28

„Veszély:

Az utolsó északra tartó hullám befejezését követően éles esés indulhat, mely hirtelen – néhány nap leforgása alatt - 1000-2000 pontos déli irányú mozgást hozhat.-2024/28”

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

A BRAD az Erste Befektetési Zrt. ügynöke.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás