Találgassunk!

2024.04.30. 09:56 • Erste Kommentár

Péntek óta mindenki azt találgatja, hogy mely országba és melyik bankra tehetett vételi ajánlatot az OTP. Pénteken még rendkívül nehéz volt a feladvány, hiszen csak annyi volt ismert, hogy olyan EU-s országba tervez belépni az OTP, ahol eddig még nem volt jelen. A találati listán az sem szűkített sokat, hogy az eddigi legnagyobb tranzakciójára készül az OTP, vagyis 1 milliárd euró fölötti összegben érdemes gondolkodni.

Hétfő esti interjújában viszont nagyot könnyített a fejtörőn Csányi Sándor, mikor elárulta, hogy a tranzakcióval egyszerre három országba lépne be az OTP, mégpedig nagyon fejlett digitalizációs piacra. Erről a leírásról szinte már ordít, hogy a Baltikum a cél.

Úgyhogy menjünk is mélyebbre, és nézzük meg, hogy konkrétan melyik bank lehet a célpont. A balti bankpiacot három pénzintézet dominálja: a Swedbank, a SEB Bank és a Luminor. Ezen a ponton megengedünk egy nagyon konkrét tippet, mégpedig a Luminor személyében. Fejlett digitalizációjú bankot leginkább a know-how-ért érdemes venni, vagyis nagy bankcsoportról leválasztott bank nem tűnik a leglogikusabbnak, így a két svéd hátterű bankcsoport leányvállalatai ki is esnek.

Már csak az a feladatunk, hogy validáljuk a Luminor bankot, mint lehetséges jelöltet. A bank 80%-os tulajdonosa a Blackstone, mint pénzügyi befektető. A másik 20%-os tulajdonosa pedig a DNB. Ráadásul a Blackstone januárban jelezte, hogy vizsgálja a Luminor eladásának lehetőségét. Ez megerősíti a tippünket.

Nézzük meg a biztonság kedvéért a bank méretét is. A Luminor saját tőkéje 1,8 milliárd euró, saját tőke arányos nyeresége pedig elég volatilis, de az elmúlt negyedévekben kétszámjegyű tartományban alakult. A peer-groupként használható Swedbank és SEB csoport némileg magasabb jövedelmezőséget tud felmutatni, 1,2-es, illetve 1,4-es P/BV mutatóval forognak. Vagyis reálisan könyv szerinti értékeltség körül, esetleg némileg a fölötti étékelés reális lehet. Ergo nagyságrendileg 2 milliárd eurós üzletről lehet szó, ami ideális akvizíciós méret lehet.

A mi fejünkben logikusnak tűnik, hogy a célpont a Luminor lehet. Hogy igazunk van-e? Az majd ősszel kiderül, Csányi Sándor ugyanis legkorábban ekkorra ígéri a döntés megszületését.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás