Az OMV jobb eredménye a MOL részvényárát is növelheti

2024.05.02. 11:22 • Erste Kommentár

Az OMV idei első negyedéves gyorsjelentése kedvező képet nyújtott a cég tevékenységéről. A vállalat 1,48 milliárd euró tisztított, CCS alapú EBITDA nyeresége meghaladta a 1,28 milliárd eurós piaci várakozást. Nem volt véletlen a közel 5%-os részvényár emelkedés. Ami különösen kedvező jel, hogy az OMV szerint előremozdulás volt a petrolkémiai területen, ami a vállalat legnagyobb üzemi része, és ahol az előző negyedévekben rendkívül alacsonyak voltak az árrések. Ennek a fő oka a magas európai alapanyag- és energiaárak, illetve a kontinens gyenge gazdasági aktivitása, ami féken tartotta a jegyzések növekedését.

A cég most sokkal kedvezőbb képet festett a kilátásokról, főleg a polimerek kapcsán, amit elsősorban az autóipar, az egészségipar és a csomagolási kereslet, illetve a globális szállítási nehézségek hajtanak. A cég emiatt jobb negyedévekre számít az év hátralévő részében. A hagyományos finomítás/marketing és kutatás/termelés üzletágak pedig hozták a vártat, vagyis az erős környezetnek megfelelő eredmények születtek.

A jelentés kedvező hatással bír a régió más cégeire, így a hasonló profillal rendelkező MOL-ra és az Orlen-re nézve is. Mindkét vállalat erős a petrolkémiában, illetve jelentős kiskereskedelmi, finomítási és kitermelési tevékenysége van. A 2022-es energiaválság és a 2020-as világjárvány után magasabb szinten ragadtak be az európai olajipari árrések, mint 2020 előtt – ebből csak a gyenge petrolkémia volt eddig kivétel, de úgy tűnik, hogy a gazdasági aktivitás visszatérésével itt is emelkedés jöhet. A finomítástól továbbra is erős környezetet várunk az orosz szankciók és a globális kereslet miatt, míg a geopolitika az olaj- és a gázárakra hathat pozitívan. Ez pedig a szektor egészét magas készpénz termelő szinten tarthatja.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás