A Richter bejelentés margójára

2024.05.06. 12:40 • Erste Kommentár

A Mithra bajban van. Amikor a Richter 2018-ban megkötötte az első szerződését a Mithrával, az új természetes hormont tartalmazó Estelle/Drovelis fejlesztéséről és bevezetéséről, akkor a Mithra árfolyama még 35 euró környékén mozgott a tőzsdén. A cég részvényeivel viszont március 5., a csődvédelmi eljárás (tőkeszerkezet átstrukturálás) kezdete óta nem lehet kereskedni. Az utolsó záróára pedig 0,216 euró.

Amúgy a Mithra sikeres fejlesztéseket hajtott végre. A Richterrel közösen sikerre vitte a Estelle/Drovelis nevű legújabb generációs, természetes ösztrogént (estetrol) tartalmazó fogamzásgátló gyógyszert. A Richter gyártja mostanra a Mithra számára is a hatóanyagot, nem csak a fogamzásgátló gyógyszerhez, hanem a Donesta nevű hormonpótló készítményhez is, amelynek forgalmazási engedélyét idén év végéig nyújtják be az USA-ban.

A Richter a két gyógyszerhez köthetően eddig 2x55 millió euró mérföldkő kifizetést teljesített, s további 2x15 millió eurót fizethet még. Plusz az értékesítések kapcsán alacsony két számjegyű royalty-t, ami becslésünk szerint valójában 10 százalékot jelent.

A fogamzásgátlót és a hormonpótlót a Richter az EU-ban, Oroszországban, Latin-Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában, stb. értékesítheti. Kínába pedig a Richter vezeti be a készítményeket. Ehhez kapcsolódóan 4,5 millió eurót és további 1,2 és 8,5 millió euró mérföldkő kifizetést vállalt és itt is 10 százalék körüli lehet a royalty, ha sikerre viszi a Richter a gyógyszert. Különben itt az előbbi piac 104 millió euró, és az elkövetkező öt évben évente átlagosan 15 százalékkal emelkedhet, míg a hormonpótló esetében 87 millió eurós piacméretről beszélhetünk, ami 10 százalékkal bővülhet évente a Richter korábbi közleménye szerint.

A mostani közleményben a Mithra megjegyzi, hogy az estetrol (E4) eszközök értékesítéséről szólnak a tárgyalások, amelyeket május 10-ig szeretnének lezárni, ha nem kerül sor hosszabbításra. A Mithra június 19-ig élvez bírósági csődvédelmet, addig kell mindenképpen eredményt elérnie.

Mindeközben a Dovartis a Richter második leggyorsabban növekvő árbevételű gyógyszere, a tavalyi 90 százalékos bővüléssel. Ez ráadásul a fogamzásgátlókon elért árbevételnek már gyakorlatilag a 10 százalékát adja. Ezt a gyógyszert ugyanakkor más forgalmazó értékesíti az USA-ban, ahol szintén dinamikus a növekedés. Tavaly az első félévben 80 százalékos volt a félév per félév alapú növekedés.

Mindez azt jelenti, hogy a tárgyalások akár jelentős tételt is képviselhetnek a Richter számára. Legalábbis, ha ténylegesen jelentős lesz ezen gyógyszerek felfutása. Most valószínűleg (jelentős) diszkont áron szabadulhat meg a Richter ezen royalty fizetési kötelezettségeitől, s a nem túl nagy, még fennálló potenciális mérföldkő fizetésektől is, amihez persze a megfelelő kockázat átvétele is hozzájárul.

A számok alapján összességében úgy tűnik, hogy a tét minimum néhány 10 milliárd forint lehet, de akár ennél jóval nagyobb is, pl. ha az USA piac royalty bevételei is a Richterhez kerülnek. Egy szó, mint száz, a bejelentés pozitív lehet a Richter számára, kicsit, de akár nagyobb mértékben is. Ezt akár már a héten, de valószínűleg másfél hónapon belül megtudjuk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás