Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

2024.05.06. 16:14 • Agrár sarok

Az index 119,1 ponton állt 2024 áprilisában, ami 0,3 ponttal (0,3%-kal) magasabb a márciusi felülvizsgált szinthez képest. Az érték úgy alakult ki, hogy a cukor és a tejtermékek árindexének csökkenése visszafogta a húsárindex, valamint a növényi olajok és gabonafélék indexe kismértékű felfutását. Ennek ellenére az FFPI 9,6 ponttal (7,4%-kal) csökkent az egy évvel ezelőtti értékéhez képest.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

  • A gabonafélék árindexe csekély mértékben, 0,3 százalékkal emelkedett áprilisban, de még mindig 18,3 százalékkal egy évvel korábbi szint alatt vannak. Három egymást követő havi csökkenés után áprilisban stabilizálódtak a búza export átlagos globális árai. Az Európai Unió, az Orosz Föderáció és az Amerikai Egyesült Államok egyes részein a 2024-es betakarítást befolyásoló kedvezőtlen terméskörülmények miatti aggodalmak miatti felfelé irányuló árnyomást a jelentős exportőrök közötti továbbra is erős verseny ellensúlyozta. Ezzel szemben a kukorica exportárai áprilisban emelkedtek, amit főként az ukrajnai infrastruktúra-károsodások következtében fellépő logisztikai zavarok közepette erős importkereslet, valamint a fő betakarítás kezdete előtt lecsökkent brazil termelési kilátások befolyásoltak.
  • A növényi olajok árindexe szintén 0,3 százalékos emelkedést jelzett áprilisban, ami 13 hónapos csúcsot jelent. A marginális növekedés a napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzéseinek nettó hatását tükrözi, amely bőven ellensúlyozza a pálma- és szójaolaj enyhén csökkenő árát. A napraforgó- és repceolaj nemzetközi ára tovább emelkedett, amit a továbbra is határozott globális importvásárlások, valamint Európa egyes részein az őszi repce számára kedvezőtlen időjárási viszonyok miatti aggodalmak támasztottak alá.
  • A tejár index is 0,3 százalékkal változott, de lefelé, ami hát hónapos emelkedési trendet tört meg áprilisban. Legnagyobb mértékben a sovány tejpor nemzetközi árai csökkentek, aminek hátterében elsősorban az azonnali szállítások iránti alacsony importkereslet állt. Eközben a sajtok világpiaci ára is enyhén csökkent, miközben a vaj világpiaci ára tovább emelkedett az állandó importkereslet és a nyugat-európai vajkészletek szűkülése miatt.
  • A húsár index 1,6 százalékkal nőtt áprilisban, ami immár harmadik hónapja tartó emelkedést jelent, és már csaknem tavalyi szintjén van. Áprilisban a baromfihús nemzetközi árai emelkedtek, amit a közel-keleti országok folyamatos importvásárlásai támasztottak alá a madárinfluenza-járványok miatti folyamatos termelési kihívások közepette. A szarvasmarhahús világpiaci ára is emelkedett a fő importőrök továbbra is magas keresletének köszönhetően, annak ellenére, hogy a vezető importáló országokban megnövekedett a hazai forrásokból származó kínálat. A juhhús ára enyhén visszapattant a piaci várakozásokhoz képest. Ezzel szemben a sertéshús világpiaci ára kismértékben csökkent, ami a nyugat-európai belső kereslet gyengeségét és a vezető importőrök, különösen Kína tartósan gyenge keresletét tükrözi.

Itthon is a csökkenő trendek a meghatározók. Az év első három hónapjában az élelmiszerek fogyasztói árai 2,9 százalékkal nőttek, miközben az élelmiszeripar belföldi árai 6,5, a mezőgazdasági árak 29 százalékkal (első két havi) estek. Az értékláncon belüli árak mutatják a 2021-ben és 2022-ben látott párhuzamosságokat, de ellenkező sorrendben. Ami a kilátásokat illeti, az Erste elemzői szerint idén tovább emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon. Az elmúlt két évben tapasztalt jelentős drágulás után azonban a növekedés mértéke visszatér egy konszolidált, egyszámjegyű szintre. A mezőgazdasági termelői árak éves szinten 2-4 százalékkal, míg az élelmiszeripar belföldi árai 3-5 százalékkal nőhetnek, az élelmiszerek kiskereskedelmi ára pedig átlagosan 3-4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Forrás: KSH

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás