Mi folyik itt, kérem?

2024.05.07. 10:51 • Erste Kommentár

Meglepetésre 4,2 százalékkal bővült márciusban év per év alapon a naptárhatástól tisztított kiskereskedelmi forgalom, míg a várakozás csak 0,8 százalékos emelkedést prognosztizált. Sokan a húsvét-hatással magyarázzák a dolgot.

Kiskereskedelmi forgalom

Forrás: Bloomberg, Erste

A vártnál jobb eredmény azért is meglepő, mert pont tegnap láthattuk a külkereskedelmi forgalmat, amelyben az export 20 százalékos visszaesést mutatott és per év alapon. Az ellentmondás feloldása abban keresendő, hogy a forgalomnövekedés elsősorban az élelmiszerek terén következett be. Ugyanis a 4,2 százalékos bővülésből 3,3 százalék ehhez köthető, amely különben 5,7 százalékos emelkedést mutatott. Ebben a húsvét-hatás mellett nagy valószínűséggel azt szerepet játszott, hogy számos élelmiszeripari termék ára csökkent. Sőt, ebben a körben elsősorban hazai termékeket vásárolhattunk nagyobb tételben vélhetően. Így állhatott elő az a furcsa helyzet, hogy a fogyasztás erőteljesebb bővülése mellett a külkereskedelmi mérleg egyenlege is magas maradt. Különben a nem élelmiszer jellegű forgalom csak kismértékben, 0,6 százalékkal bővült.

Még valami. A márciusi növekedés majdnem a két évvel ezelőtti bővülésre való visszatérés, amit különben a gépjármű és alkatrészek, na meg a csomagküldő szolgáltatások bővülése is segített. Így azért mégiscsak örülhetünk egy kicsit a gazdaság magához térésével kapcsolatban.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás