MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

2024.05.07. 14:57 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves eredményét.

Mi 269 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ra számítunk. A cég ebben a negyedévben számolja el a teljes 2024-es, 1%-os árbevétel alapú különadót, amit a magyar kormány a 2022-es árbevétel után vetett ki. Ez kb. 40 milliárd forinttal veti vissza az EBITDA-t.

A kutatás-termelési üzletágtól 90 ezer hordóegyenértékes napi szénhidrogén termelést várunk, míg a regionális gázárak csökkentek (a CEGH napi átlagára 28,4 euró/MWh-ra esett a tavalyi negyedik negyedéves 40 euró/MWh-ról). Az olajár lényegében változatlan maradt, a Brent azonnali átlagára az idei első negyedévben 83,2 dollár/hordó volt szemben a tavalyi negyedik negyedév 84,3 dollár/hordó árával. Mi 95 milliárd forint tiszta EBITDA-t várunk az üzletágtól az idei első negyedévben.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág marzsai nőttek: a Reuters Med Complex marzs 23 dollárra emelkedett hordónként a negyedik negyedéves 19,9 dollárról. A petrolkémiai marzsok is enyhén javultak. A mi várakozásunk 122 milliárd forint tisztított, újrabeszerzési alapú EBITDA eredmény a szegmensben.

A fogyasztói szolgáltatás üzletág is jól szerepelt, a tavalyi szlovén akvizíció is növeli a nyereséget. A mi várakozásunk 40 milliárd forint a tisztított EBITDA eredményre. A központi szegmens a szemétszállítás pozitív szaldójával javult év/év alapon, így lényegesen kisebb lesz a veszteség ezen a soron.

103 milliárd forintos nettó eredményre számítunk, ami 38%-os csökkenést jelentene év/év alapon.

Összességében elmondható, hogy 2024 első negyedéve kiegyensúlyozott volt. A MOL a 40 milliárd forint, egész évre elszámolt különadó nélkül javította volna számait. A profitot elsősorban a feldolgozás-kereskedelem üzletág generálta, de a másik két fő üzletág is jó teljesítményt nyújtott. A kilátások a véleményünk szerint kedvezőek, kérdés, hogy a magyar állam milyen módon változtatja a szabályozást és az elvonás mértékét.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás