Várakozásokat felülmúló OTP eredmény

2024.05.10. 10:12 • Erste Reggeli

Az OTP 240 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben, 8%-kal felülteljesítve az elemzői konszenzust. A felülteljesítés oka, hogy 6,9 milliárd forint értékű céltartalék feloldás történt, szemben a konszenzusban szereplő 19,9 milliárdos céltartalékképzéssel. Céltartalék feloldásokra a magyar, a horvát és az ukrán operációknál került sor.

Az eredménykimutatásban jelentős módszertani változtatások történtek, korrekciós tételként már csak az akvizíciókhoz kapcsolódó hatások kerülnek bemutatásra. A többi tétel bekerült az eredménykimutatás normál soraiba. Ez elsősorban a társasági adó sort érinti, ahova a magyar bankadó és extraprofitadó is került. Ráadásul ezeket egész évre az első negyedévben számolja el a bank, így rendkívül magas, 30%-os volt az effektív adókulcs, azonban ez nem okozott meglepetést.

A bevétel összességében a vártnak megfelelően alakult, szerkezetét tekintve az egyéb bevételek estek vissza, egyúttal elmaradtak a várakozástól is. Többke között a CSOK és babaváró hitelek negatív átértékelése érintette ezt a súlyt, de FX hatások is itt kerülnek kimutatásra.

Minden leánybank nyereséges volt, és a profit 74%-a külföldről érkezett.

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány 1%-kal növekedett az előző negyedévhez képest. A bankcsoport CET1 tőkemegfelelése az év végi 16,6%-ról 16,7%-ra emelkedett.

A saját tőke arányos nyereség (ROE) 22,7% volt, de ennél is magasabb, 26,7% lett volna, ha az egész évre előre elszámolt költségek csak időarányosan kerültek volna figyelembevételre.

A menedzsment nem változtatott 2024-es iránymutatásán:

  • Az árfolyamszűrt organikus hitelállomány növekedési üteme meghaladhatja a 2023. évit. (6%)
  • A konszolidált nettó kamatmarzs az előző évihez hasonló szinten alakulhat. (NIM 2023: 3,93%)
  • A konszolidált működési költség/bevételi mutató a 45%-os szint környékén alakulhat.
  • A kockázati profil a 2023. évihez hasonló lehet.
  • A tőkeáttét várhatóan csökken, emiatt az éves ROE a 2023-asnál alacsonyabb lehet. (2023 ROE: 27,2%)

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás