Holnap jelent a Richter, de…

2024.05.13. 11:50 • Erste Kommentár

Holnap jelent a Richter, de beszéljünk másról — hiszen a várakozásról itt található az összefoglaló — legalábbis a Richter kapcsán. Végül a Mithra és a Richter nagy valószínűséggel nem egyezett meg a korában a Mithra által kitűzött május 10-i határidőig. Ebben valószínűleg az is szerepet játszhatott, hogy a NEXTELLIS, ami egy 14,2 mg estetrol-t (E4) és 3mg drospiresont tartalmazó fogamzásgátló, az USA-ban két újabb szabadalmi védettséget kapott. Így ezek a pirulák 2036. június 17-ig szabadalmi oltalom alatt állnak. Lehet, hogy ez a hír is kihatott E4 platformmal kapcsolatos tárgyalásokra.

Mindenesetre a hír egyrészt pozitív az estetrol infrastruktúra kapcsán, másrészt magyarázhatja a tárgyalások csúszását, ami– szerintünk – amúgy is kódolva volt / van. Ettől függetlenül belátható időn (heteken) belül várhatunk valamiféle eredményt ennek kapcsán.

S ha már gyógyszeripar, a világ teljes társadalma öregszik. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint kritikus szintre, 2,32-re csökkent a fertilitási ráta a világon. Egyes kutatók az idősoros összehasonlítás alapján viszont azt mondják, hogy az ENSZ rosszul számol és felülbecsüli a fertilitást a múltbeli adatok alapján. Ezért a pennsylvaniai egyetem kutatója, Fernández-Villaverde szerint már most 2,1-2,2 körül lehet a világon a fertilitási ráta, ami azt jelenti, hogy fordulópontra érkeztünk. Ugyanis a halandóságot is figyelembe véve, a fejlett országokban 2,1, a fejlődőkben pedig 2,2 körüli fertilitás szükséges a populáció fenntartásához.

Globális fertilitás az ENSZ becslése szerint

Forrás: WSJ

A fertilitási ráta alakulása egyes országokban

Forrás: WSJ

Az ENSZ optimistának mondható előrejelzése

Forrás: WSJ

Szóval az ENSZ szerint néhány évtizeden belül itt van a fordulat, míg mások szerint már be is következett. Ez pedig felértékeli a gyógyszergyárak és a gyógyszeripar szerepét, hiszen az elöregedő társadalomban a munkaképes korú lakosság egészségesen tartása, egészségessé tétele egyre fontosabb feladat lesz. S akkor még az idősek egészségügyi ellátásról nem is beszéltünk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás