Régi-új szörny a láthatáron

2024.05.14. 11:06 • Erste Kommentár

A napokban eléggé visszafogott kereskedést láthattunk, látunk a piacokon. Az ok az újraéledő inflációval kapcsolatos félelem. De a szörny, amitől fél a piac, az a magasan beragadó infláció és az alacsony GDP növekedés kombinációja, azaz a stagfláció. Ugyanis a magasabb infláció miatt a Fed-nek magasabban kell tartania az alapkamatot, az viszont negatív hatással van a gazdasági növekedésre. Ezt tűnik alátámasztani a hónap elején napvilágot látott ISM beszerzési menedzser indexek értéke is. Ugyanis mind az ipari, mind a szolgáltatószektorra vonatkozó felmérés szerint kontrakcióba süllyedt a gazdaság.

Ezért nagy a félelem a holnapi infláció kapcsán, még akkor is, ha egy kis csökkenést várnak, azaz az áremelkedés üteme 3,5 százalékról 3,4-re csökkenhetett áprilisban, a maginfláció pedig 3,8 százalékról 3,6-ra. Egy esetleges negatív meglepetés erősítené a stagflációs képet. Azért is aggódnak a befektetők, mert az ISM BMI-kel kapcsolatban alaposan mellélőtt a piac, maguk a mért értékek jóval gyengébbek lettek a várakozásoknál. Sőt, a várt expanzióban maradás helyett jött a kontrakciós mutató a beszerzési menedzserek üzleti folyamatai alapján. Szóval nagyon nem mindegy, hogy mit fogunk látni holnap.

Különben egy ilyen csapdából a termelékenység növekedése a kivezető út. Ezzel kapcsolatban nagy reményt nyújtott eddig a mesterséges intelligencia (MI) előretörése. S nagy valószínűséggel segített is valamennyit, de könnyen lehet, hogy ez sem elég a gazdaság szekerének kátyúból való kihúzásához. Ha pedig bekövetkezik a stagfláció, akkor a részvénypiacokon komolyabb esés is kialakulhat egyes elemzőházak (pl. Sevens Report Research) szerint. Ezt a véleményt osztjuk mi is.

Komoly kettősség van a világban. Egyes piacok eléggé alulértékeltek (pl. a régió), míg például más piacok (pl. az USA) még inkább drágának mondhatók, annak ellenére is, hogy az utóbbi időszakban az előremutató PE ráták csökkentek. Ez különben a profitvárakozások emelkedésének köszönhető nagyobb-, és az árfolyamcsökkenésnek kisebb mértékben.

Még valami. Ettől a szörnytől már néhány éve féltünk, amikor az infláció elkezdett emelkedni az ellátási láncok zavarainak betudhatóan. Viszont akkor a zavarok megszűnése, a termelékenység javulása sokat segített, de lehet, hogy nem eleget. Na, erről lesz kicsit mélyebb képünk holnap, az inflációs számok publikálása után.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás