Megvan az eredménye az újra növekvő pénzmennyiségnek

2024.05.15. 12:41 • Erste Kommentár

Ugyan a tegnapi PPI adat nem adott okot az örömre, azért a részvénypiacok rövid hezitálást követően mégiscsak felfelé vették az irányt. Sőt, a Nasdaq index történelmi csúcson zárt, habár történetének legmagasabb napon belüli értékéről - amely márciusban volt - lemaradt. Mindenesetre úgy várhatjuk a mai inflációs adatot, hogy gyakorlatilag csúcson van az USA egyik legfontosabb részvényindexe.

A BoFA ügyfélfelmérése is azt mutatja, hogy 2021 vége óta a legmagasabb szintre ugrott az ügyfelei kockázatvállaló hajlandósága. Különben ezt tükrözi Damodaran május havi számítása is. Ugyanis az alap kockázati prémium az áprilisi 4,13 százalékról csak 4,15 százalékra emelkedett. Azaz továbbra is erős a kockázati étvágy, a nem túl fényes adatok ellenére is.

Ráadásul, ha ez nem lenne elég, két mém részvény, a GameStop és az AMC Entertainment is hatalmas száguldozásokba (több száz százalékos emelkedések, majd zuhanások) kezdett. Voltak hírek is hozzá: Pl. az AMC esetében sikerült 250 millió friss tőkét összegyűjteni új részvények kibocsátásával, s ezért emelkedett a részvények árfolyama, a piaci kapitalizáció több mint 1 milliárd dollárt! (sic!)

Ha pedig itt mindenféle bizonytalanságok vannak az infláció és a kamatpálya, na meg a mostanában bezuhanó BMI-k alapján a gazdasági növekedés tekintetében is, akkor mi ez a „hatalmas optimizmus”?

Szerintem a válasz egyszerű. Továbbra is sok a pénz a rendszerben, ráadásul még növekszik is.

Az M2 monetáris pénzmennyiség az amerikai gazdaságban

Forrás: Bloomberg

Véleményem továbbra sem változott. A piaci várakozások erősek a vállalati profitok tekintetében, a kockázati étvágy rekord magasság közelében van, s ez tükröződik a jelenlegi árazásokban, értékeltségekben is. Így a felfelé mutató potenciál egyelőre kisebbnek tűnik rövidtávon, mint a lefelé mutató kockázatok. Vagyis a piacnak inkább várakoznia kellene az adatok általi megerősítésre. Ja! S most (hó eleji BMI-k) pont nem ez történik. Kérdés, hogy a ma délutáni infláció mit fog mondani.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás