Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

2024.05.15. 16:06 • Podcast

„Az amerikai tőzsdei cégek 90 százaléka már közölte, hogy az idei első negyedévben milyen teljesítményt nyújtott. Még nem jelentett, de nagy várakozások előzik meg az Nvidia teljesítményét, amely chipeket gyárt, például a mesterséges intelligenciát fejlesztő és használó vállalatok részére is. Ez adatközponti háttér miatt jelentős, a nyeresége ötszöröződése várható éves szinten. Ez jól mutatja, hogy milyen évet tudhat maga mögött a cég” – nyilatkozta a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában Péntek Ádám, az Erste elemzője. Az S&P 500 tagvállalatai közül a legnagyobb növekedést a kommunikációs szektor, a nem alapvető fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalatok, illetve a közművek tudták felmutatni.

„Egy-egy nagy cég eredményei azért nagymértékben meghatározzák azt, hogyan teljesített egy szektor. A tartós fogyasztási cikkeket árusító vállalatoknál az Amazon a legnagyobb szereplő. Akkora gigavállalat, hogy tulajdonképpen azzal, hogy most elég jól teljesített, magával húzta az egész szektor teljesítményét. Ha az Amazont például nem vesszük, akkor ez a gazdasági terület nem 32 százalékos nyereségnövekedést mutatott volna, hanem egyszámjegyűt” – árnyalta a gyorsjelentést az amerikai cégek esetében Péntek Ádám, az Erste elemzője.

Az amerikai autóiparban a hagyományos gyártók közül a Ford és a General Motors jól teljesített, de az elektromos autógyártók terén, főleg a Tesla, már gyengébb számokat közölt. Visszaesett az elektromos autók iránti kereslet, és egyre nagyobb a konkurenciaharc, főleg a kínai gyártók megjelenésével, emiatt egyre kisebb nyereséggel értékesíthetőek ezek a járművek.

Európa még csendes 

Közben már az euróövezeti cégek háromnegyede közölte az első negyedéves teljesítményét. Ezekből az szűrhető le, hogy pozitív meglepetések születtek, de összességében még a profitok csökkenéséről számoltak be a cégek.

„Ha Stoxx Europe 600 indexet nézzük, akkor összességében 5 százalékkal csökkent az itt jegyezett vállalatok profitja. Összesen 3 szektor tudott növekedést felmutatni, közülük is a pénzügyi szektor az, amelyik a legjobban teljesített. Itt bő 15 százalék volt a növekedés az első negyedévben. Emelkedett az egészségügyi szektor nyeresége is közel 7 százalékkal, míg 0,5 százalék bővülést hozott az alapvető cikkeket áruló szektor” – részletezte a számokat Nagy András, az Erste részvényelemzője.

A pénzügyi szektor teljesítményét pozitívan befolyásolta, hogy még mindig rendkívül magas a kamat, így a korábban folyósított hiteleket magas kamatokkal tudták értékesíteni, ezen kívül a rosszul vagy egyáltalán nem teljesítő hitelekre képzett céltartalék igen alacsony volt az euróövezeti bankoknál az első negyedévben. A Commerzbank gyorsjelentése kifejezetten jól sikerült, egyedül a lengyelországi, megoldatlan devizahitel-kérdés okoz komoly problémát a pénzintézet számára.

„Mivel a munkaerőpiac alapvetően feszes maradt, ezért jobbára volt az embereknek munkájuk, így döntő többségében tudták fizetni a hiteleiket” – adott magyarázatot a jobb banki teljesítményre Nagy András, az Erste részvényelemzője.

A gazdasági növekedés továbbra is alacsony, ez leginkább abban ölt testet, hogy 20 százalékkal esett vissza a tartós fogyasztási cikkeket forgalmazó cégek profitja.

Az energiaszektorban és a nyersanyagszektorban 20-30 százalékos visszaesés volt.

A teljes beszélgetésben még szóba kerül az is, hogy:

  • Az amerikai légitársaságok nagyon jól teljesítettek, de az amerikai Boeing gyártási problémái miatt lassulás várható a szektorban
  • Az amerikai pénzügyi szektor a magasan ragadt kamatok miatt még jól teljesített                  
  • Az európai autógyárak visszaeső profitja jelzi, hogy még nincs jó állapotvan az euróövezet

Először Péntek Ádámot, az Erste elemzőjét, majd Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét kérdezte Nagy Károly.

 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás