A vártnál is nagyobb volt a japán gazdaság visszaesése

2024.05.16. 10:09 • Erste Reggeli

A várt 1,2 százalék helyett 2,0 százalék volt a japán GDP negyedéves alapú évesített visszaesése az előzetes számok alapján. Ugyan a kibocsátásra negatívan hatott az újévi földrengés, illetve az autógyártóknál kirobbant botrányok egyszeri hatása, a gyenge teljesítmény mögött elsősorban a fogyasztói költekezések és a vállalati beruházások visszaesése áll.

A felülvizsgált 2023 negyedik negyedéves adatok stagnálást mutattak, a japán gazdaság utoljára 2023 második negyedévében tudott negyedéves alapú bővülést felmutatni. A friss adat nyomást helyez a jegybankra is, így egyre távolabb kerülhet a következő kamatemelés, ez pedig az ország fizetőeszközére is nyomást helyezhet.

Napvilágot láttak a végleges márciusi ipari termelési adatok is. Az előzetes adatokhoz képest alacsonyabb volt az éves alapú visszaesés, de a 6,2 százalékos zsugorodás így is a legnagyobb visszaesés 2020 ősze óta. A havi alapú mutató 4,4 százalékos növekedésre javult, ami 2022 júniusa óta a legnagyobb hó per hó alapú mérés.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás