Erős volt a Magyar Telekom első negyedéve

2024.05.16. 10:03 • Erste Reggeli

A Magyar Telekom 2024. első negyedéves számai minden soron meghaladták a konszenzust és az Erste várakozását is. A társaság frissítette a korrigált adózott eredményre és a szabad készpénzáramra (FCF) vonatkozó 2024-es iránymutatást is.

A bevételek az előző év azonos időszakához képest 14,5%-kal 224,2 milliárd forintra nőttek, elsősorban a magasabb adat- és SMS- valamint vezetékes szélessávú bevételek, illetve az inflációkövető díjkorrekció pozitív hatásai miatt. A készülékértékesítést a szezonális akciók befolyásolták pozitívan.

Az egy előfizetőre jutó mobil bevétel (vegyes mobil ARPU) 18,2%-kal nőtt Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. A mobil előfizetői bázis 77 ezerrel bővült. A magyar mobilhálózat-korszerűsítés elérte a 82%-ot. A száloptikát használó felhasználók száma 29 ezerrel bővült. A vegyes vezetékes szélessávú ARPU 17,3%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, míg a TV ARPU 11,6%-kal nőtt.

Az EBITDAaL éves szinten 51,4%-kal 77,0 milliárd forintra nőtt 2024 első negyedévben, amit a közműadó januári kivezetése is segített. Ez utóbbi pozitív hatást figyelmen kívül hagyva az EBITDAaL 16,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A marzs 70 bázisponttal javult, főként a bevételek pozitív hatása miatt. A villamosenergia-költségek csökkenése ellensúlyozta az egyéb költségek inflációs nyomását.

A nettó eredmény 33,7 milliárd forint lett, ez több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak. A korrigált nettó eredmény 38,1 milliárd forint volt.

A spektrumengedélyek nélkül számított CAPEX AL 16,1%-kal, 19,7 milliárd forintra csökkent, főként a magyarországi beszerzések időbeli eltérései miatt. Az FCF spektrumlicencek nélkül 0,9 milliárd forint készpénzkiáramlást jelentett. A nettó adósság/EBITDA az év végi 1,50-ről a negyedév végére 1,36-ra csökkent.

2024-es kilátások: A társaság megerősítette az 5-10%-os éves árbevétel növekedésre és a 20-25%-os EBITDAaL növekedésére vonatkozó várakozását. A korrigált adózott eredmény tekintetében a korábbi 130 milliárd forint helyett már 140 milliárd forintra számítanak, a spektrumlicencek nélküli szabad készpénzáramlás (FCF) pedig 120 milliárd forint helyett 130 milliárd forint lehet. Ennek oka a vártnál kedvezőbb hozamkörnyezet és a forgótőke vártnál kisebb romlása.

Részvény-visszavásárlási aukció: A részvényesi javadalmazás részeként 2024. május 23-én maximum 24,0 milliárd forint összértékű részvény-visszavásárlási aukció tart a Magyar Telekom.

Véleményünk: A bevétel és az EBITDAaL is az éves célkitűzések feletti mértékben nőtt az első negyedévben. A fő mozgatórugó az adatok iránti folyamatos kereslet és a stabil működési számok voltak, miközben a nem szolgáltatási bevételek is jól teljesítettek. Kérdés, hogy hogyan alakul az eszközértékesítés és az IT az év hátralévő részében. Az EBITDAaL 6%-kal, a nettó eredmény 18%-kal haladta meg a konszenzust.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás