Waberer’s: Gyenge első negyedév, megerősített éves kilátás

2024.05.16. 10:50 • Erste Reggeli

A Waberer’s nettó nyeresége több okból is csaknem 90%-kal, 1,1 millió euróra esett vissza az idei első negyedévben. (i) Az üzemi eredmény 24%-kal (2,7 millió euróval) 8,5 millió euróra csökkent a nemzetközi szegmens gyenge teljesítménye miatt, miközben az RCL és a biztosítási szegmensben javulás volt látható. (ii) A negatív deviza árfolyamkülönbség hatás 3,9 millió euró volt. (iii) Az adóteher-különbözet 0,9 millió euróval volt magasabb, és (iv) a kamatbevétel csökkent a készpénzállomány csökkenése miatt, míg a lízingkamatok emelkedtek (-1,8 millió euró).

Az ITS szegmensben negatívan hatott az úthasználati díjak idei év eleji nem várt megugrása. Emiatt működési szinten 2 millió euró volt a veszteség az egy évvel ezelőtti 1,8 millió eurós profittal szemben. Mára újratárgyalásra kerültek a szerződések a fő ügyfelekkel, és a második negyedévtől magasabb útdíjat alkalmaznak a szállítási díjakban.

A szerződéses logisztikai szegmens (RCL) jól teljesített, az EBIT 15%-kal 4,6 millió euróra nőtt. Az új ügyfélállomány növekedés segítette az üzletet. Az új raktár (47.000 nm Budapest mellett) idén augusztusban kerül átadásra, és onnantól pozitív hatással lesz az EBIT-re.

A biztosítási üzletág üzemi eredménye is javult. Az EBIT közel 10%-kal 5,9 millió euróra nőtt a magasabb befektetési bevételeknek köszönhetően.

Az újonnan felvásárolt PSP (vasúti üzletág) februártól került konszolidálásra, és 0,3 millió eurós pozitív hatással volt az üzemi eredményre. A szerbiai MDI akvizíció március végén zárult le, így a második negyedév elejétől kerül konszolidálásra. Mindkettő tőkemódszerrel kerül be a könyvekbe a Waberer’s többségi részesedése ellenére és a társaságok irányítási struktúrája miatt (a vezetők, tulajdonostársak a helyükön maradnak).

A közelmúlt befektetéseinek köszönhetően a nettó adósság (237,4 millió euró) per EBIT mutató átmenetileg 2,5-re emelkedett, amíg a felvásárlások, fejlesztések eredménye nem kezd hozzájárulni az eredményhez.

A fent említett tényezőknek megfelelően a menedzsment tartja a korábban bejelentett 800 millió euró körüli éves árbevétel és 40 millió euró feletti éves EBIT célt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás