Mindenki

2024.05.16. 11:55 • Erste Kommentár

Mindenki, aki számít – legalábbis a mi univerzumunkban – új történelmi csúcson, vagy lokális – de 16 éves – csúcson van. A tegnapi inflációs adat végül átsegítette a vezető amerikai indexeket is ezen a gáton. Így új csúcson van az S&P500, a Nasdaq, a Dow Jones, a DAX (ma reggelig), a WIG, s lokális csúcs közelében van Prága is, míg Budapesten néhány napja láttuk az új csúcsot.

Örülnek, hogy az infláció a vártnak megfelelően alakult az Egyesült Államokban. A szolgáltatások inflációja szinten maradt a 3,2 százalékpontos hozzájárulással az áremelkedéshez, viszont a tartós fogyasztási cikkek még lejjebb húzta az indexet a mínusz 0,3 százalékponttal a korábbi 0,2-vel szemben. Ez segítette a maginflációt is szinten maradni.

Itthon a múlt pénteki gyorsjelentések előtt következett be a tetőzés. Azóta kis lecsorgás van. Pedig az eredmények alapvetően jók lettek. A négy nagy cégből három (OTP, Richter, MTel) pozitív meglepetéssel szolgált. A MOL okozott csak kisebb csalódást, de az sem volt jelentős. Így az első negyedéves profittömeg a meghatározó részvények esetében 437,8 milliárd forint lett a várt 420,7 milliárddal szemben. Ezzel, még ha picit is, de rekordot írtunk az első negyedéves eredmények történetében. Azelőtt – tavaly – 410 milliárd forint volt a csúcs, s igazándiból az volt a nagy ugrás, hiszen azt megelőzően még 300 milliárd forintos első negyedévet sem láttunk soha. Szóval itthon majdnem mindenki javítani tudott, de legalábbis mindenki megőrizte a magas profittermelő képességet. Igazolva azt a nézetet, hogy – szerintünk – ez az új normalitás. Ehhez képest a piac továbbra is kétkedik, s pl. a PE alapú árazás továbbra is ciklikusságot áraz, azaz alacsonyan, jóval a sokéves átlag alatt van. Sőt, itthon az is működött az, hogy vegyél a „pletykára” s adj el a hírre. Legalábbis az eredmények közzététele előtti csúcs, majd az ezt követő enyhe korrekció ezt sugallja. Vagyis további erős negyedévek kellenek, ahhoz, hogy a piac higgyen az új normalitásban és az átárazódás nagyobb lendületet vegyen.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás