Dow, MTel

2024.05.17. 13:01 • Erste Kommentár

Történelmi jelentőségű nap volt a tegnapi. A Dow Jones Industrial Average index története során először járt a lélektaninak tekinthető 40.000 pont fölött. Annak idején a 10.000 pontot majdnem pontosan 25 éve, 1999 március 29-én érte el az index. Így az átlagos éves emelkedés 5,7 százalék volt az azóta eltelt időszakban. Ez nem tűnik túl jó értéknek, ha a 30 éves kötvényt — mint alternatív befektetést — hívjuk segítségül, amit aznap 5,64 százalékos hozammal lehetett megvenni. Mivel az indexet a részvényosztalékokkal módosítják, így „total return” indexnek, vagyis ténylegesen egy részvényportfóliónak tekinthető. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagy kapitalizációjú alapvetően „érték” alapú részvények hozama – óvatosan szólva is – nem volt túl attraktív az elmúlt negyed évszázadban. Ez pedig azért van, mert az 1999 utáni 10 évben az index gyakorlatilag nem ment sehova. Viszont a 2008-2009-es válságot követően az elmúlt 15 évben több mint ötszörösére, évente átlagosan 12,8 százalékot emelkedett az index. Vagyis ezen az időintervallumon már teljesült az elmélet (sőt, túl is teljesült) azaz, hogy a részvényárak a kockázatmentes hozam plusz kockázati prémiummal emelkednek. Ez pedig jelen pillanatban 8,5 százalékos elvárt hozamot jelent.

Ebből pedig a formális logika szerint az következik, hogy ugyan az index az elmúlt 15 évben sokat ledolgozott a „lemaradásából”, de van még mit tennie, hogy a hosszabb időtávon is érvényesüljön a részvénypiacokra vonatkozó alapvetés. Persze ez csak egy „játék” a számokkal. Viszont a jelenlegi előrejelzések szerint joggal mondhatjuk azt, hogy: Folytassa Dow!. (Persze ezt is hosszabb távon értjük.)

S akkor beszéljünk a Magyar Telekom aukcióról is. A „technika ördöge”, na meg a jogszabályi változások kifogtak a cégen, de mint a bejelentésből is kitűnik, az MTel elkötelezett abban, hogy végrehajtsa az aukciót. Azt gondoljuk, hogy nagy valószínűséggel már megvizsgálták a lehetőségeket, s találtak is valamiféle megoldást vagy megoldásokat, de azok teljes „jogi átvilágítása” nyilván időt vesz igénybe. Azaz várakozásunk szerint belátható időn – pl. néhány héten – belül meg lesz tartva valamiféle aukció. Így a mai, talán túlzónak mondható negatív árfolyamreakció – eladnak azok, akik az aukcióban akartak – valószínűleg nem indokolt. Mindenesetre egylőre nem számolunk azzal, hogy a cég a piacon próbálja megvenni a részvényeket az elkövetkező egy évben, ami a napi forgalom mintegy 15 százalékára rúgna. S azzal sem, hogy osztalékként fizeti ki ezt a pénzösszeget, ami valamivel több, mint 24 forint lenne részvényenként (további 2,5 százalék osztalékhozam).

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás