Megemelték

2024.05.21. 11:34 • Erste Kommentár

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról. Számos ház nagyot emelt a várakozásán. Ilyen például a Morgan Stanley, amelynek részvénypiaci stratégája 4.500-ról emelte a célértéket 5.400 pontra. Igaz ez nem az év végére, hanem 2025 májusára vonatkozik. A Deutsche Bank most 5.500 pontos év végi értéket vár, míg korábban 5.100 volt a megcélzott érték. A legbulishabb várakozást 5.600 ponttal a BMO Capital Markets-től láthatjuk, míg a JPMorgan-é a legpesszimistább előrejelzés, 4.200 pont, s ez az egyetlen 5.000 pont alatti érték is. Különben a medián hasonlóan, mint az átlag, 200 ponttal 5.200-ról 5.400-ra emelkedett mostanra.

Valljuk meg, hogy ezek összességében nem túl kirobbanó előrejelzések, inkább piackövetéshez hasonlítanak. Hiszen az S&P500 a tegnapi záróval gyakorlatilag az átlagos célárfolyamon és éppen csak egy picivel, cirka 2 százalékkal van a medián várakozás alatt. Még a legoptimistább előrejelzés alapján is 5 százalék emelkedési potenciál van az indexben az év hátralévő részében. Ez alig haladja meg a kockázatmentes hozamot.

Különben tegnap megint megtalálták az Nvidia-t, s a többi chip részvényt a negyedéves gyorsjelentések előtt (holnap piac után jön az AI nagyágyúja). A cruise részvényeket is megvették az után, hogy a Norwegian Cruise Line Holding megemelte az idei évre vonatkozó várakozását, s ezzel a cég részvénye volt az S&P500-ban a legnagyobb, 8 százalékos emelkedést felmutató papír. A Royal Caribbean és Carnival részvényeket is megvették a hírre (rendre 4 és 7 százalék).

Visszatérve az S&P500 indexre, azt kell, hogy mondjam, hogy a várakozások nagyon hasonlítanak arra a mondatomra, amit a minap írtam, hogy a felfelé mutató potenciál kisebb, mint a lefelé mutató kockázatok.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás