ALTEO: Normalizálódott környezetben erős eredmény

2024.05.22. 09:21 • Erste Vállalatelemzés

Az ALTEO az idei első negyedévben 2,55 milliárd forint adózott eredményt és 4,5 milliárd forint EBITDA-t ért el. Igaz, hogy ez csökkenés a tavalyi első negyedéves, történelmi rekordot hozó eredményhez képest, amely extrém körülmények között született, de így is a cég történetének harmadik legjobb EBITDA-ját produkálta. S mindezt a mostanra normalizálódott piaci körülmények között.

A Hő- és Villamosenergia-termelés üzletág árbevételében tetten érhető az elektromos áram árának csökkenése, amely tavalyhoz képest lefeleződött, akárcsak a földgáz ára. Ugyanakkor a spark spread szűkülését jól jelzi, hogy a földgáz ára mintegy 80 százalékkal van magasabban, mint 2021 elején, viszont az áramár esetében ez inkább csak 50 százalék. Ugyanakkor a negatív kiegyenlítő energia árak alacsonyan maradtak, míg a pozitív árak jelentősen csökkentek ebben az időszakban. Nagyjából a 2021-es szintre tértek vissza. Mindezek ellenére az elmúlt évek fejlesztéseinek (pl. mentrendezés) köszönhetően a várhatónál kevésbé esett vissza az üzletág teljesítménye. Ugyanakkor a gyorsjelentésben bejlentett 70 MW-os elektromos energiatáróló fejlesztés valószínűleg újabb lendületet adhat ennek az üzletágnak, akárcsak a tovább növekvő megújuló részarány az országos energiamixben.

A Megújuló alapú energiatermelés esetében a szélerőművek kiemelkedő termelése (+15%) emelte meg a teljesítményt, plusz a biogáz erőmű, ami tavaly tavasszal került a portfólióba. Az üzletág teljesítményét tovább növeli a hamarosan átadásra kerülő 20 MW-os tereskei naperőmű, ami duplázza a fotovoltaikus termelést az év második felétől.

Az Energetikai szolgáltatások eredménycsökkenése egy egyszeri tételnek köszönhető. E nélkül az eredmény az előző évihez lett volna hasonló.

A Hulladékgazdálkodás üzletág zászlóshajója az FE-GROUP, amely a MOHU-val kötött kétéves szerződés keretében aktív szerepet vállal a mostanra kiépült hulladékkezelési rendszer működtetésében. A rendszer az év második felében élesedik, s így további felfutás várható, de már most is jelentős eredményjavulás látszik eben az üzletágban, amely egy új jelentősebb lába a cég eredménytermelésének.

Az Energia kiskereskedelem a tavalyival nagyjából egyező eredményt produkált a csökkenő gáz- és áramárak ellenére, ami a portfólió növekedésének köszönhető (áramban 253 százalékos bővülés).

Az Egyéb szegmensben az anyagjellegű ráfordítások megugrása növelte a veszteséget.

Habár az eredményben jelentős csökkenés következett be a történelmi rekordnak számító tavalyi első negyedévhez képest, a normalizálódó iparági környezetben az ALTEO jóval erősebb eredményt produkált, mint az utolsó normálisnak tekinthető 2021 első negyedévében (EBITDA 2,3 milliárd forint). A visszaesés a Hő-és villamosenergia-termelés üzletágban következett be, de ezt a csökkenést jelentősen csillapította az azóta megvalósult üzletfejlesztések hatása. Ugyanakkor a további fejlesztések (energiatároló, fotovoltaikus termelés duplázása, gázmotorok, stb.) az év második felétől pozitív eredményhatással járnak. Ugyanakkor az áram és földgáz árak mostanra stabilizálódtak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás