Szigorúak voltak a jegybankárok, de a piac nem ijedt meg Amerikában

2024.05.22. 09:51 • Erste Reggeli

Christopher Waller, a Fed Kormányzótanácsának tagja „még több” jó inflációs adatot szeretne látni ahhoz, hogy a jegybank elkezdhesse vágni a kamatokat, főleg, ha a munkaerőpiac nem kezd el gyengülni. A tisztviselő szerint valamikor az év végén vághat majd a Fed. Michael Barr Fed alelnök megerősítette a jegybankárok által gyakran hangoztatott „magasabban, hosszabban” szókapcsolatot, majd hozzátette, hogy szerinte a jelenlegi kamatszint restriktív.

Raphael Bostic atlantai tagbank-vezér a hosszútávú semleges kamatszintről értekezett, amelyről szerinte folyamatos viták folynak a jegybankon belül. Bostic álláspontja szerint ez a szint magasabban lehet, mint a pandémiát megelőző időszakban volt, de erről még nincs megegyezés a Fed-en belül.

A „magasabban, hosszabban” álláspontot két másik Fed tagbank-vezér is megerősítette tegnap, Loretta Mester (Cleveland) és Susan Collins (Boston) szerint is „többhavi olyan inflációs adatra lesz szükség, amely azt mutatja, hogy az lefelé tart”, ahhoz hogy a jegybank lazítani tudjon a jelenlegi monetáris kondíciókon.

A piac nem zavartatta magát a jegybankárok türelemre intő kijelentései ellenére, a 10 éves dollárhozam 3 bázisponttal 4,41 százalékra mérséklődött, az S&P 500 pedig ismét új csúcson zárt 5.300 pont felett.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás