Maradt az ALTEO hitelminősítése, jön a „méretugrás”, osztalékfizetés

2024.05.28. 11:45 • Erste Vállalatelemzés

A Scope Ratings az MNB Növekedési Hitelprogram keretében elvégezte az ALTEO hitelminősítésének felülvizsgálatát, és továbbra is „BBB-” szinten, befektetési kategóriában tartotta.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy a jelenlegi eladósodottság mellett „BBB+” lett volna a minősítés, de figyelembe vette azt, hogy a cég intenzív beruházási tervekkel rendelkezik az elkövetkező évekre vonatkozóan. Így azzal számol, hogy a 0,2x Scope adjusted debt / EBITDA 1,5-3 közé emelkedik 2026 végére, az akár 130 milliárd forintot is meghaladó beruházásoknak köszönhetően. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi 27 milliárd forint bruttó adósság 120 milliárd forint környékére emelkedhet. Ennek köszönhetően 2026-ra az éves adósságszolgálat 7,7 milliárd forintra nőhet a jelenlegi pozitív tartományból.

A hitelminősítő azt is elmondta, hogy a 2026-ig lejáró 6,4 milliárd forint adósságot a jelenlegi 17,3 milliárd forint készpénz bőven fedezi.

A cég az egy részvényre jutó osztalék pontos mértékét (saját részvényekkel módosítva) is közzétette, s az 402,6 forint.

Vélemény: A Scope Ratings véleménye optimista a jelenlegi helyzetet tekintve, s a minősítés csak azért maradt „BBB-”, mert az ALTEO „méretugrást” tervez, ami jelentős beruházásokkal járhat az elkövetkező években. Vagyis a hitelminősítés már azt is figyelembe veszi, hogy a cég történetének legnagyobb összegű beruházási időszaka előtt áll!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás