Emelkednek a hosszú hozamok

2024.05.29. 12:44 • Erste Kommentár

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.

Így az idei évre várt Fed kamatcsökkentések száma mostanra egyre csökkent az év eleji öt-hatról. Vagyis idén 5 százalék fölött maradhat az alapkamat, míg az év elején volt olyan pillanat, amikor év végére 3,75 és 4 százalék közé várták azt. Így nem csoda, hogy emelkednek a hosszú hozamok. Az amerikai 10 éves állampapír hozama a május közepi 4,36 százalékról tegnapra 4,57 százalékra emelkedett.

A német vagy éppen a magyar állampapírok sem tudták kihúzni magukat ezek alól a változások alól. Pl. a német 10 éves hozam 2,42-ről 2,63 százalékra emelkedett. A magyar pedig gyakorlatilag lekövette ezt a mozgást – azaz a prémium gyakorlatilag nem változott – és 6,6-ról 6,84 százalékra emelkedett az elmúlt napokban.

Ez nem kedvez a részvénypiacoknak. Most érte el az emelkedés a fájdalomküszöböt, ami a történelmi csúcs közelében levő indexekben eladási nyomást eredményez.

Itthon az extraprofitadó kivezetése körüli aggodalom sem segítette tegnap a magyar piacot, miközben az európai piacok átfordultak napközben, s ma sem találnak magukra. Úgy tűnik, hogy folytatódhat a korrekció. Ugyanakkor, amíg nem alakul ki – valamilyen oknál fogva – erős korreláció a piacok között, addig nagy valószínűséggel a saját útjukat fogják járni. Azaz az olcsóbbak relatíve felértékelődnek a drágábbakhoz képest. Valójában úgy tűnik, hogy az ilyen jellegű mozgások fogják az elkövetkező hónapokat meghatározni.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás