Hozam versus S&P500

2024.05.31. 12:04 • Erste Kommentár

Beszélünk róla, de mutassuk is meg, hogy rövidtávon hogyan korrelál az S&P500 a hosszú (10 éves) hozammal!

S&P500 versus 10 éves hozam alakulása

Forrás: Bloomberg, Erste

Általában — egyéb dolgok változatlansága mellett — viszonylag jól kimutatható korreláció áll fenn a részvényindexek és a hozamszintek között. Ugyanis az indexeket alkotó részvények értékelésében fontos tényező a kockázatmentes hozam. Erről többször, írtam, írtunk már. Ezt a rövidtávú korrelációt mutatja a fenti ábra is. Viszont ebben az esetben nem állt fenn az egyéb dolgok változatlansága, hiszen közben volt egy gyorsjelentési szezon is, ami jól sikerültnek mondható, legalábbis ami az összesített eredményt illeti. Ezért is láthatjuk azt, hogy a fordított, jobb tengelyen levő S&P index elhagyta a korrelációt, s nagyobb mértékben erősödött az elmúlt hetekben, mint amit a hozamok változása indokolt volna. Az eredményvárakozások emelkedését fedezhetjük fel ebben a mozgásban.

Viszont az egyedi vállalati eseményeken túl a mostani időszakban és az előttünk álló pár hónapban inkább a makrogazdasági események, s azok kihatása az eredményre, vagy éppen a hosszú hozamra, mozgathatja elsősorban az indexet.

Ezért nagyon nem mindegy, hogy a ma megjelenő PCE inflációs adat, amit a kereskedők adataiból számított tényleges lakossági fogyasztásból kalkulálnak, és ami — szerintem és a Fed szerint is az egyik legpontosabb mérőszáma az inflációnak —, hogyan alakult áprilisban, s hogyan fog hatni a Fed döntéshozókra a várható kamatcsökkentések tekintetében.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás