Jó adatok

2024.06.05. 10:27 • Erste Kommentár

Az USA-ban a rendelésállomány jobban nőtt, mint várták, ugyanakkor kevesebb volt a betöltetlen munkahely, mint akár a várakozás, akár az előző havi adat. Ez a munkaerőpiac hűlését jelzi, de úgy, hogy a gazdaságra nézve a hatása nem tűnik jelentősnek. Szóval ennek lehetett örülni.

Ugyanakkor itthon újabb külkereskedelmi mérleg csúcsot „hozott” a KSH jelentése. 1766 millió euró történelmi rekord többlet keletkezett a külkereskedelemben áprilisban. Ráadásul javult a szerkezete, mert nem általános visszaesés mellett, mint eddig láttuk, hanem az export 8,8 százalékos bővülése (év per év), míg az import 3,5 százalékos visszaesésese mellett alakult ki ez a jelentős többlet.

Külkereskedelem

Forrás: KSH

Így az első négy hónap többlete 5,6 milliárd euró lett, ami jelentős fegyvertény a forint erősödése mellett. Igaz, a március-április hónapot tekintve ez még visszaesés mellett következett be, az exportot és az importot is tekintve, de a jelenlegi adat fordulatot sugall. A külkereskedelem bővülése pedig mindenképpen pozitív fordulat jele lehet. Így ennek az adatnak a forint szempontjából erőteljes pozitív üzenete van.

Az adat megjelenése hozott is némi erősödést a forintban az euróval szemben, de ez egyelőre nem volt túl számottevő. Pedig a nemzetközi hangulat is átfordult pozitívba, legalábbis ami részvénypiacokat illeti. Mindenesetre a régiós devizák továbbra sem remekelnek, s mintha inkább ettől tenné függővé magát a forint.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás