Micsoda év!

2024.06.06. 11:31 • Erste Kommentár

Az évet mind az S&P500, mind a Nasdaq esetében úgy kezdtük, hogy az MACD eladási jelzést adott. Ennek ellenére az előbbi végül 3,6 százalékkal emelkedett, míg az utóbbi 1,8 százalékkal értékelődött fel a korrekciós fázis befejezésééig az MACD szerinti korrekciós fázisban.

S&P500 index

Forrás: Bloomberg

Nasdaq index

Forrás: Bloomberg

Most pedig mintha ismétlődne a kotta. Az S&P500-ban május végén eladási jelzés érkezett az MACD szerint. Mostanra viszont már mintegy 0,7 százalékkal magasabban van az index, s nem utolsósorban új csúcson is. A Nasdaq esetében még haloványabb volt az eladási jelzés, és mostanra ez az index is új történelmi csúcson van. Ebben az esetben viszont inkább 2-3 százalékos emelkedésről beszélhetünk.

Továbbra is az MI viszi elsősorban a piacokat, amit az is mutat, hogy a hagyományos gazdaságra épülő részvénypiaci indexek, pl. a Dow Jones vagy a DAX gyengébben teljesít, de ott sincs ok a panaszra, hiszen azok sincsenek messze a történelmi csúcsoktól.

A jó teljesítmény okai között találjuk a csökkent, de moderáltan fennmaradó inflációs nyomást, az MI térnyerését, s a lassan megjelenő hatékonyságnövelő hatását is, ami amúgy még gyerekcipőben jár. És arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a választási években a politikai kurzus általában azon dolgozik, hogy a jó hangulat fennmaradjon. Igaz az utóbbiban nem túl nagy a siker, legalábbis az emberek általános érzete szerint, amit egyes felmérések mutatnak.

Mindent egybevetve, az új csúcsok ellenére sem változott alapvetően a véleményem. Nem számítok sem elszálló, sem összeomló piacokra. A moderált emelkedés tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, kisebb korrekciókkal. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a piacok viselkedése erősebbnek tűnik, mint amire számítottam.

Még valami. A hagyományos iparágak által dominált BUX index is jól teljesít. Például a legutóbbi eladási jelzés (május közepe) óta volt új csúcson, s most is több, mint 1 százalékkal magasabban van az MACD szerinti eladási jelzés napján látott értéknél. Itt elsősorban pl. az előremutató P/E alapján számított alacsony értékeltségből adódó felhajtó hatás lehet a legfőbb mozgatórugó.

BUX index

Forrás: Bloomberg

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás