OTP - 2024/43 - napi

2024.06.07. 08:33 • Chart extra
frame Irány Támaszok Ellenállások
Napos 16950 17750

 

A hét elejére a charton rengeteg short irányba mutató indikátorjelzés jelent meg, mely arra utalt, hogy a piac elérhette a várt csúcsot és megindult a nagyobb trendszint korrekciója, mely jelentősebb déli mozgást hozhat.

A bull verziók esélye jelentősen csökkent, azok újbóli helyzetbe kerüléséhez erőteljes jelzésre van szükség, mely részben az elmúlt két kereskedési napon megjelent. A várt szűk mozgás helyett, a csütörtöki kereskedésben emelkedés érkezett a másodlagos célárhoz, melynek elérésére már alacsony valószínűséggel tekintettünk. Ez a mozgás nem utal a jelzett erős short konfigurációk teljesülésére, azokkal inkább szembe megy, ezzel egy időben long indikátor-konfiguráció jelent meg, mely a mai napon kaphat megerősítést (tegnapi csúcs feletti ügyletkötés). Az emelkedés megerősítéséhez a forgalomnak is emelkednie kell, mert annak alacsony szintje, még nem támogatja az emelkedést.

A long indikátor-konfiguráció elsődleges célára 17870 (70% eséllyel), a másodlagos 18105 (55% eséllyel), a harmadik a korábbi lokális tető felett található.

A következő időszak elején egy esés érkezhet (elképzelhető, hogy csak a „bolondok óráját” követően), mely minimálisan 17400-ig visszahozhatja az árfolyamot. A hosszabb távú mozgást az árfolyam viselkedése határozhatja meg. A csütörtöki napi csúcs meghaladása további emelkedést vetít előre, elsődlegesen 17680, másodlagosan 17875 magasságába, míg a tegnapi tető meghaladása nélkül a 17300-as szint törése a short indikátor-konfigurációk célárainak elérési esélyét növeli, első körben a 16960-17000 közötti szintet megcélozva.

Korábbi elemzések továbbra is relevanciával rendelkező tartalma:

2024/42:

A korábban jelzett short indikátor konfiguráció másodlagos célárát is elérte a piac, a másik megerősített setup elsődleges célárát (17000; 60% esély) még nem. A „Douple Top E&A” megkapta a konfirmációt, célára 16350 (a statisztikák szerint – nem BRAD – a célár elérésének valószínűsége 70%-ot meghaladó).

Kialakult egy alacsonyabb tető, mely korábban említetten a fordulat bekövetkeztére utalhat, továbbá kialakult kettő újabb, szintén a fordulatra utaló short indikátor-konfiguráció. Az egyik elsődleges célára 16965, a másodlagos 16485, a harmadlagos 15705. Az elsődleges célár elérésének esélye igen magas. A másik konfiguráció elsődleges célára 16990 (70% körüli valószínűséggel), a másodlagos célár 16525 (60% körüli eséllyel), a harmadlagos célár 15770. A harmadik célár elérésének esélye a statisztikai adatbázis szerint már 50% alatti, magasabb idősík támogatottság pedig aktuálisan nincs. A fordulós divergencia megerősítést kapott egy konvergencia formájában.

Elliotti értelemben az elmúlt időszakban zajló folyamat megfeleltethető egy bázisépítésnek, mely déli irányba lendítheti el az árfolyamot a közeljövőben. A chart aktuális helyzete szerint a folyamat valószínűleg még nem fejeződött be, az intraday idősíkok ezt erősítik meg.

2024/41:

A legfontosabb jelzések a piacon, hogy a long irányba mutató konfigurációk nem érnek el a tipikus célárakig, míg a bearish irányba mutatók teljesítik az elvárásokat. Ez a trend végét jelző momentum, ami arra utal, amit egyébként eddig is feltételeztünk, hogy az emelkedés a vége felé jár.

A már triggerelt short konfiguráció másodlagos célára 17305-nél található, a csütörtöki kereskedésben tulajdonképpen ezt már hibahatáron belül teljesítette. A másik short konfiguráció megerősítése megtörtént, annak elsődleges célára 17000 környékén található (60% esély), a „Double Top E&A” még nem érte el a konfirmációs szintet.

Az árfolyam egy nagyobb támaszzóna előtt áll. A korábbi sáv teteje, a Bollinger szalag alja, SMA50, valamint az eső csatorna teteje a szűk sávban található az árfolyam előtt, mely minimum megállásra, megpattanási kísérletre késztetheti az árfolyamot. A chart és így a belőle származtatott indikátorértékek az osztalékkal módosított adatokat mutatják, ezért eltérést lehet azokról a chartokról vett információkkal, ahol az osztalék mértéke nem került kiigazításra. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ilyen chartok használata a végkövetkeztetés és a lehetséges célárak előrejelzése szempontjából pozitív hozadékkal rendelkezik, míg az osztalékkal nem módosított chartok sok esetben csapdába csalhatják az elemzőt és ez által a kereskedőket is.

2024/40:

A mozgás belső szerkezetét nézve, a minimális és szükséges feltételek megvannak ahhoz, hogy az északi mozgás akár befejezett legyen, ahogy a charton látható, több trendszint utolsó hullámát lehet késznek számozni, ami egyben azt is jelenti, hogy egy magasabb trendszint korrekciója, vagy trendfordulat következhet.

A kék számozás szerint egy nagyobb korrekció érkezhet, míg a piros szerint (ezt egyelőre alternatívaként kezeljük) elkészült a 2022 óta tartó emelkedés utolsó alhulláma is. Ez utóbbi esetben a hetes idősíkon jelzett korrekciónál lényegesen nagyobb mozgás érkezhet a parkettre, de aktuálisan erre vonatkozóan nincs bizonyíték a charton, így erre csak, mint egy alternatív worst-case szcenárió tekintünk, veszély, mely a piaci szereplőkre leselkedik. Egy ilyen verzió esetén a cég értékét jelentősen befolyásoló, olyan fundamentális tényezők jelenthetnek meg a közeljövőben, melyek a részvény értékét, keresletét negatívan befolyásolják.

A napos indikátorképek fordulat lehetőségére utalnak, mind az RSI, mind az MACD képe tipikus fordulós divergenciát jelez.

Short indikátor-konfiguráció alakul, illetve alakult ki. Az első célára 17000 környékén található (60% valószínűség mellett), mely éppen egy erős támasszal esik egybe (ez a mai napon kaphat megerősítést). Egy másik - már megerősített esetében - az elsődleges célárat elérte a piac, a másodlagos 17305-nél (63% eséllyel), a harmadlagos 16850 (egyelőre 50% alatti valószínűséggel) környékén található.

A „Bull Flag”, más nézőpont szerint „Descending Channel” csak a korlátozott célárig jutott, a tegnapi erős piros gyertya nagy eséllyel arra utal, hogy az említett bullish alakzatok besülnek. Ezekkel szemben egy bearish alakzat alakul, egy „Double Top E&A”, melynek konfirmációs szintjét még nem érte el (17190) a piac, az alakzat célára 16350 környékén található (valószínűség cca. 72%).

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

A BRAD az Erste Befektetési Zrt. ügynöke.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás