Itt a nyár, de az iparban még a tél végét várjuk

2024.06.07. 09:55 • Erste Market Sztori

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a Központi Statisztikai Hivatal az idei negyedik hónapra vonatkozóan. A termelés volumene éves szinten 2,4 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt az elemzői konszenzustól. A nyers adatok ennél lényegesen pozitívabb képet nyújtanak: ezek alapján 6,4 százalékkal bővült a termelés, mivel három munkanappal több volt idén áprilisban, mint egy évvel korábban. Ezzel együtt havi szinten 0,7 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. A termelés az év első négy hónapjában 1,7%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Az áprilisi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. A hivatal kommentárja szerint: „A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés gyártása csökkent”. A korábban nem látott három extra munkanap a jelek szerint az alágak többségén segíteni tudott, de az akkumulátorgyártást még ez sem tudta a pozitív tartományba tolni.

Ha kicsit távolabbról tekintünk az adatokra, akkor a hazai ipar kibocsátása lényegében 2022 közepe óta enyhén csökken. A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen borúsak: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. A várva várt iváncsai SK Hungary elindulását beárnyékolja, hogy a hírek szerint több száz dolgozót bocsátottak el májusban a kereslet hiánya miatt. Ezzel szemben középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik, nagyobb volumenben a jövő évtől kezdve. De ahogy a legfrissebb adatok is jelzik a kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a külső kereslet alakulásának függvénye.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás