Elmaradt a nagy fordulat az EP választáson

2024.06.10. 09:43 • Erste Reggeli

Az Európai Parlament legnagyobb tömörülése, a Néppárt még tovább is növelte előnyét. A rendelkezésre álló becslések alapján 184 parlamenti képviselőt küldhetnek a parlamentbe, 8-cal többet, mint az előző ciklusban. A szocialisták megtartották második helyüket és 139 képvelői helyüket is. A liberális Renew 22, a zöldek pedig 19 helyet veszítettek az EP-ben, így ők tekinthetőek a választás vesztesének.

A szélsőjobboldali pártok némileg erősödtek, de jelentős előretörésük az EU egésze szintjén nem drasztikus. A Konzervatívok és Reformerek 4 hellyel többet, 73-at szerezhettek, míg az ID 9 hellyel 58-ra emelték képviseleti számukat. Főként Franciaországban és Németországban volt erőteljes a jobboldal előretörése.

A néppárti Ursula von der Leyen megválasztásához szükséges többsége továbbra is megvan az őt öt éve megválasztó pártoknak, hiszen a 720 tagból 403 tagot ők elegálnak. Ugyanakkor a fegyelmezetlen, nem a pártjukkal együtt szavazó képviselők miatt ez még nem lefutott ügy, hiszen becslések szerint arányuk akár a 10%-ot is elérheti.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás