Pan American Silver: egy magas minőségű eszközökkel és decentralizált menedzsment struktúrával rendelkező, mérethatékony óriás

2024.06.10. 12:45 • Erste Ötletgyár Mini

Összefoglaló táblázat (Bloomberg, konszenzusos várakozás)

Forrás: Bloomberg

Befektetési sztori

A Pan American Silver már nem számít junior bányászcégnek, sok évtizedes múltja van az amerikai kontinensen. A cég magas minőségű lelőhelyek megszerzésére próbál koncentrálni, míg a kevésbé megtérülő eszközeit vagy eladja, vagy „bérbe” adja streaming szerződéseken keresztül más nagy szereplőknek (pl Glencore, Rio Tinto). A társaság kiegyensúlyozott növekedési sztori mentén halad előre, mely egyaránt rendelkezik mind agresszív, mind defenzív elemekkel. A fő stratégiai irány az ezüst kitermelés növelése. A vállalat legutóbbi éves eredményei messze elmaradtak a történelmi átlagtól, de ez csupán a magas új beruházási ráta miatt van, ami jó eséllyel bőségesen megtérülhet hosszabb távon.

Menedzsment

Michael Steinmann, a vállalat feje egy svájci születésű geológus (Phd.), aki már a 90-es évek óta élt különböző dél-amerikai országokban, jól kiismerve a helyi viszonyokat. 8 évig vezette a Glencore PLC bolíviai kirendeltségét, amikor 2004-ben végül Kanadában telepedett le, és csatlakozott a Pan American Silver csapatához. 2015 óta igazgatósági tag, 2016-tól pedig vezérigazgató lett. A szűken vett vállalatirányítás bár Kanadában történik, de a vállalat felismerte a helyi tapasztalatok és kapcsolatok extrém fontosságát Dél- és Közép-Amerikában, ezért egyfajta decentralizált vállalatirányítást honosított meg, ahol az egyes divíziók relatíve magas autonómiát élveznek a helyi illetőségű ügyek intézésében.

Pénzügyi háttér

A társaság 1,191 milliárd dollár teljes likviditással rendelkezett a 2023-as pénzügyi év végén, amiből 441 millió készpénz, 750 millió pedig azonnal lehívható hitelkeret. A cégnek 801,6 millió dollár a teljes adóssága, amiből 283 millió dollár egy 2027-ben lejáró, 4,625% kuponú kötvény kibocsátás, illetve egy 500 millió dollár értékű, 2031-ben lejáró, 2,63% kuponú kötvény kibocsátás. A nettó hitel/EBITDA mutató 0,7x volt 2023 végén, messze alatta a kritikus 3x értéknek, míg a nettó gearing (nettó hitel/nettó hitel plusz saját tőke) mutató értéke 7%, bőven a kritikus 40% alatt található.

A vállalatnak alig van rövid távú adóssága, ugyanis a tavalyi bányajáradék bevételeinek nagyrészét ezeknek a rövid távú adósságok minimumszintre való leszorítására fordította. A vállalat 2023-ban 130,4 millió dollár osztalékot juttatott vissza a részvényeseinek, ami évi 0,4 dollárt, negyedévenként 0,1 dollárt jelentett részvényenként. A menedzsment felhatalmazással bír továbbá saját részvény visszavásárlási program működtetésére is.

Lelőhely és kitettség

A 11 bányája közül jelenleg a guatemalai Escobal bánya rendelkezik a legnagyobb termeléssel. Itt egy 500 millió dollár értékű fejlesztést hajt végre a Pan American Silver, hogy hatékonyabb legyen az ezüst kitermelés, illetve hogy az új kormányzat szigorúbb környezet- és munkavédelmi előírásának is megfeleljenek.

A 11 termelő bánya összesen 2,3 milliárd dollár árbevételt hozott 2023-ban, amiben a legjelentősebb ország kitettség Peru volt 27%-kal, a második és harmadik helyezést pedig majdnem holtversenyben Chile és Mexikó vitték el (18% és 17%).

Az ezüst össztermelés tavaly elérte a 20,4 millió unciát, az arany pedig 882.900 unciát, melyeknek csoportszinten átlagosan 18,17 dollár/uncia (ezüst), és 1.371 dollár/uncia (arany) AISC költsége volt.

A vállalat folyamatosan fejleszti az eszközeit, melyeken jó eséllyel egyre jobb megtérülést fog tudni elérni a jövőben.

Részvényesek

575 intézményi befektető birtokol összesen 239,07 millió részvényt, ami a teljes állomány 66%-a. A maradék 34% közkézhányad, leszámítva 0,2%-ot, amit a jelenlegi menedzsment birtokol.

Kockázatok

A Pan American Silver legnagyobb kockázata az arany és az ezüst áralakulása, illetve a költségek (munkaerő, energia, gépek). Emellett a cégnek kitettsége van számos latin-amerikai devizában. Az új beruházások jelentős beruházás igénnyel bírnak, ezek megtérülése is jelentős kockázati faktor.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás