Kis lépés az Eli Lilly-nek, nagy lépés az emberiségnek

2024.06.11. 12:42 • Erste Kommentár

Tegnap piaczárás után derült ki, hogy az Eli Lilly Alzheimer kór kezelésére szolgáló szere, a donanemab 11:0 arányban zöld utat kapott az FDA tanácsadó testületétől. A tanácsadók úgy vélik, hogy érdemes alkalmazni az Alzheimer kór kezelésére a betegség korai fázisában, mert legálabb egyes betegeknél hátráltatja a betegség kifejlődését. Az FDA az év végéig dönthet a gyógyszer bevezetéséről. További vita van arról, hogy minden betegre hatásos lehet-e ez a szer.

Ha hatásosnak bizonyul a készítmény, akkor a már piacon levő Biogen gyógyszer, a Leqembi versenytársa lehet, amely tavaly kapott engedélyt a forgalmazásra. Jelenleg mintegy 250 millió dolláros piaccal rendelkezik, s a két gyógyszer együttesen, mintegy 13 milliárd dolláros értékesítést érhet el 2030-ra (Goldman becslés), ha jóváhagyják az Eli Lilly új biotechnológiás (antitest terápia) szerét. Különben a becslések szerint 2030-ra ez a betegség mintegy 65 millió embert érinthet a földön.

Az Eli Lilly a hírre 2,6 százalékkal emelkedett a piaczárás utáni kereskedésben, pedig elég drágának tűnik a részvény. Az idei eredménnyel számolva 63 a PE értékeltsége, ami magasabb, mint az AI részvények árazása, amelyek tipikusan 20 és 45 közötti szorzószámokon mozognak. Ráadásul a gyógyszercégek esetében jobban figyelt EV/EBITDA mutató is magas, az idei évi eredménnyel számolva 52! Csak összehasonlításképpen, a Richter esetében ez a szám 5,1. Vagyis a Richtert tized annyira árazza a piac, mint az amerikai éget. Igaz, a Richternek nincs nagy sikerű fogyasztószere, mint az Eli Lilly-nek. Van viszont van egy ígéretes molekulája, ami a Prader-Willi szindróma egyik tűnetének, a folyamatos éhségérzetnek a kezelését szolgálhatja, ha sikeresek lesznek a harmadik fázisú klinikai tesztek. Ez elvileg utat nyithatna az idegrendszeri alapú éhségérzet csökkentése előtt, de ez csak spekuláció, s a cég – tudomásunk szerint – egyelőre nagyon messze van attól, hogy ebből belátható időn belül fogyasztó gyógyszer lehessen.

Szóval az Eli Lilly a 2030-ra 130 milliárd dollárosra duzzadó piac miatt ilyen magas árazású. 2030-ra a várakozások szerint 90 milliárd dollárra duzzadhatnak a bevételei, a jelenlegi 40 milliárd dollár körüli értékről. Ezen belül a donanemab, ha addig is felezne a piacon a Biogennel, akkor mintegy 6,5 milliárd dollárral, mintegy 7 százalékkal magasabb bevételt jelentene.

Ez pedig azt sugallja, hogy a piac a hírre bekövetkező 2,6 százalékos árfolyamugrással nagy valószínűséggel be is árazta az új gyógyszer potenciális hatását. Természetesen figyelembe véve azt is, hogy azért még vannak kockázatok a jóváhagyás körül.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás