A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

2024.06.12. 09:41 • Erste Reggeli

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról. A tranzakció magában foglalja az Estetra SRL („Estetra”) és a Neuralis SA („Neuralis”) részvényeinek 100%-ának, valamint a Mithra R&D egyes eszközeinek és licenceinek megvásárlását.

A Mithra legfontosabb eszköze az általa fejlesztett, egyedülálló, az estetrolra (E4), mint természetes ösztrogénre alapozott innovatív platform. A tranzakció célja ezen molekula kizárólagos jogainak, valamint a kapcsolódó termékhez/termékjelöltekhez fűződő globális jogoknak a megszerzése. Az átadásátvétel körébe a (már piacra bevezetett) ESTELLE-hez és a (fejlesztési szakaszban, törzskönyvi engedélyre irányuló kérelem benyújtása előtti szakaszban lévő) DONESTA-hoz fűződő szellemi tulajdonjogok, meglévő szerződések és kötelezettségvállalások tartoznak.

A tranzakció értéke 175 millió euró, a meglévő adósságállományt is ideértve. A tranzakció lezárult, ezzel egyidejűleg teljesült az aláíráskor esedékes kifizetés a Mithra és az Estetra biztosított hitelezői számára. A vételár fennmaradó részének kifizetése egyes függő események bekövetkezéséhez van kötve.

A Mithra Pharmaceuticals, a női egészségügyre fókuszáló belga biogyógyszergyártó cég csődhelyzetben van. A Mithra a Richter régi partnere, a két cég már 2018-ban együttműködést kötött a Mithra esztetrolt és drospirenont tartalmazó kombinált orális fogamzásgátlójának kereskedelmi forgalomba hozatalára. A terméket a Richter DROVELIS néven forgalmazza, árbevétele 2023-ban 11,9 milliárd forint volt. 2023 februárjában a Richter megállapodást írt alá a Mithrával a DONESTA, egy új, esztetrol alapú menopauza elleni termék kereskedelmi forgalomba hozataláról. Az erre vonatkozó forgalomba hozatali engedély kérelem benyújtása 2024 negyedik negyedévben várható. A Mithra eszközeinek megvásárlása, amelynek célja a Richter pozíciójának további erősítése a női egészségügyben, teljes mértékben összhangban van a Richter deklarált céljával, hogy az évtized végére Európa vezető szereplőjévé váljon a nőgyógyászat területén. Lehetővé teszi a Richter számára, hogy új területekre terjessze ki az esztetrol platformot, mint például a menopauza és a termékenység, miközben megnyitja az utat az Egyesült Államokban, Japánban és más piacokon való terjeszkedés felé. Emellett fontos lépést jelent a Richter eredeti nőgyógyászati kutatásának megalapozása felé. Ebből a szempontból, bár a tranzakció néhány pénzügyi részlete még hiányzik, a bejelentést pozitívnak tartjuk a Richter számára, és támogathatja a részvény árfolyamát.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás