Wheaton Precious Metals: a világ legnagyobb nemesfém streaming vállalata

2024.06.19. 15:50 • Erste Ötletgyár Mini

Összefoglaló táblázat (Bloomberg, konszenzusos várakozás)

Forrás: Bloomberg

Befektetési sztori

A Wheaton Precious Metals (WPM) a világ legjobb bányászati cégeivel köt szerződést jó minőségű lelőhelyekre. A WPM 2023-ban 1 milliárd dollárt költött előfinanszírozásra, ami nyolc új bányászati projektre lett szétosztva. A vállalat 2024-ben 550-620 ezer arany uncia ekvivalens termeléshez juthat hozzá a streaming szerződések révén, ebből kb. 60% arany, 35% ezüst, 5% egyéb fém. A megkötött szerződések 93%-a olyan bányák kitermelésére vonatkozik, ahol a termelési költségek a költség grafikon alsó felében helyezkedik el, a bányák átlagos várható élettartama jelenleg 28 év. A szerződések védik a társaságot a kitermelési költségek emelkedésétől. A befektetők jelentős áttételes pozíciókba kerülnek a részvények vásárlásával, mivel a WPM nyeresége és árrése jobban változik, mint az ezüst/arany ára. A cég opciókkal is rendelkezik, amik lehetővé teszik további évi 200 ezer uncia arany egyenértékes megszerzését. A kutatás és bányabővítésből pedig további termelésnövekedést jelenthet többletköltségek nélkül.

Menedzsment

Randy Smallwood igazi iparági veterán, 2011 óta tölti be a vezérigazgatói pozíciót. Korábban ő alapította a Goldcorp és Wheaton River nevű bányászati vállalatokat is. Miután a Newmont kivásárolta a Goldcorp nevű aranybányász céget, Randy Smallwood a Wheaton River-re koncentrált, amit 2011 óta Wheaton Precious Metal néven folytatta tevékenységét. A menedzsment többi tagja is évtizedek óta dolgozik a cégcsoportnál.

Pénzügyi háttér

A társaság 2 milliárd dollárt meghaladó nettó készpénzzel és hitelkerettel rendelkezett 2024. március 31-én. A cég 2024 első negyedév végi becslése szerint a következő öt év cash flow-ja elérheti az 5 milliárd dollárt, 2300 dollár/uncia arany és 25 dollár/uncia ezüst árat feltételezve. A vállalat az elmúlt 10 évben folyamatosan növelte az osztalékát. 2024-ben várhatóan 62 centet fog fizetni részvényenként, ami 1,1%-os osztalékhozamot jelent a jelenlegi részvényárak mellett. A társaság nettó adósság/EBITDA mutatója negatív volt 2023 év végén, vagyis a Wheaton nettó készpénzállományon ült. Ez 540 millió dollárt tett ki akkor.

Lelőhely és kitettség

A WPM az egész világon köt streaming szerződéseket, de ezek zöme az amerikai kontinensen található. A legnagyobb előfinanszírozás a Vale nevű globális bányászati óriásvállalat Salobo nevű brazil rézbányája esetén történt, ez 3,06 milliárd dollár volt. A szerződés alapján a réz mellett kibányászott arany 75%-át kapja a WPM a bánya teljes élettartama alatt. A többi szerződés jellemzően 1 milliárd dollár alatti előfinanszírozást tartalmaz. A partnerek között van a Newmont (a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett aranytermelő cége), a Glencore, a Sibanye-Stillwater, a Lundin és a First Majestic is.

Részvényesek

A részvények pénzügyi befektetők kezében vannak. A menedzsment és a munkavállalók mindössze 0,15%-át birtokolják a részvényeknek.

Kockázatok

A fő működési kockázat az arany és az ezüst áralakulása. A cég profitja jelentős áttételes pozíciót tartalmaz az arany és ezüst árára. A vállalat nyeresége az arany/ezüst árváltozásánál jóval nagyobb mértékben változik. Emellett a Wheaton-ra negatívan hat a tőkeköltségek növekedése, mivel a modell alapján a cég tőkét helyez ki a termelő bányászati vállalatokba.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás