Autók és Richter

2024.06.20. 12:24 • Erste Kommentár

Ma tette közzé az európai gépkocsigyártók szövetsége (ACEA) a májusi gépkocsi értékesítési adatokat. Továbbra sincs jelentős változás a gyengélkedésben. Az év per év értékesítés 3 százalékkal csökkent, ezen belül az új elektromos gépkocsik eladásai pedig 12 százalékkal estek.

Új gépkocsik regisztrációja az EU-ban

Forrás: ACEA, Erste

Mint a fenti ábrából is látható, továbbra is jelentősen, mintegy 10 százalékkal elmaradnak az értékesítési számok a COVID járvány előtti időszak adataitól. Sokak szerint ebben a magas gépkocsiárak a ludasok, amivel egyetértünk.

A nagy piacokon, Franciaországban, Németországban és Olaszországban rendre 2,9, 4,3 és 6,6 százalék volt a csökkenés. Ezen belül az elektromos gépkocsik eladásai Német- és Olaszországban rendre 30,6 és 18,3 százalékkal csökkentek, míg Franciaországban 5,4 százalékkal emelkedtek.

Itthon viszont az új elektromos autó eladások 63 százalékot ugrottak 781 darabra, amivel második helyen vagyunk a dánokkal a horvátok mögött, ahol a növekedés 102,3 százalék volt. A teljes gépkocsi értékesítés is emelkedett, 5,7 százalékkal 9.021 darabra.

Különben a Volkswagen 1,6 százalékkal növelte eladásait, míg a Stellantis, a Renault, a BMW és a Mercedes esetében rendre 6,9, 5,4, 6,3, 17,7 és 3,6 százalékos csökkenést láthattunk. Különben az év első hónapában mindegyik tudta növelni az eladásokat kis mértékben, kivéve a Mercedes-t, amely 2,4 százalékkal csökkent az idei évben.

S akkor beszéljünk a Richterről. Előre is elnézést kérek a biológus, orvos, stb. olvasóktól, ha netán egyszerűen, pongyolán fogalmaznék. Mindenesetre azt gondolom, hogy egy kis megértésre van szükség a tegnap bejelentett akvizíció kapcsán.

Ugyanis látszólag nem túl jelentős felvásárlásról van szó, hiszen több év alatt fog a Richter számára cirka 5 milliárd forintba kerülni. Ez a Richter árbevételének töredéke, de az eredményének is kevesebb mint 3 százaléka. Az pedig a becslési hibahatáron belül van. Pláne, hogy több évre szól és valószínűleg kapitalizálni, s aztán amortizálni fogja ezt a költséget. Vagyis az eredményhatás nagy valószínűséggel 1 százalék alatt marad.

Ugyanakkor egy elég fontos adatbázist vásárolt, ráadásul egy újszerűnek tűnő kutatási technológiával, és az ehhez tartozó kutatókkal. A kinázok olyan enzimek, fehérjék (nagy molekulák, biotech), amelyek gyakorlatilag minden biológiai folyamatban részt vesznek. Mindezt ún. foszforizációval, a reakció energiagátjának csökkentésével érik el. Azaz megkönnyítik a biológiai folyamatok bekövetkezését.

A kináz gátlók (inhibitorok) pedig olyan kis, „hagyományos gyógyszeripari molekulák”, amelyek megfelelő enzimeket blokkolnak, hogy ne menjenek végbe az adott kémiai, biológiai folyamtok a sejtekben. Ez bizonyos értelemben számos gyógyszer működésének az alapja. Mármint az, hogy megtaláljuk azt a kináz gátlót, amelyik pontosan azt a folyamatot állítja meg a szervezetben, ami felelős a betegségért.

A kinázokból is nagyon sokféle van, a potenciális gátlókból pedig még több. Több millió lehetőségről beszélünk.

Mindebből következik, hogy a Richter olyan tudást vásárolt most, amely a K+F tevekénységet nem csak a nőgyógyászatban, de az általános gyógyszerkutatás területén is elősegítheti a jövőben. Itt sok mindenre lehet gondolni (pl. onkológia).

A mérföldkőszerű fizetések azt sugallják, hogy a BCI Pharma valószínűleg olyan pre-klinikai jelöltekkel rendelkezik, amelyek elsősorban a nőgyógyászatban használhatók, s a kifizetések annak megfelelően történnek, hogy ezek a jelöltek mennyire bizonyulnak hatásosnak.

Egy szó, mint száz, ezt egy újabb jelentős lépésként látjuk a Richter originális gyógyszergyártóvá válásának útján. Ennek pedig előbb vagy utóbb a részvények árazásában is meg kellene majd nyilvánulnia, ahogy ezek a fejlesztések elkezdik meghozni az eredményeiket. Persze ez nyilván egy hosszabb folyamat része lesz.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás