A vártnál lazább volt a brit és a svájci jegybank is

2024.06.21. 08:56 • Erste Reggeli

Tartogattak némi meglepetést az európai jegybankok tegnapi kamatdöntő ülései. A svájci jegybank 25 bázisponttal 1,25%-ra csökkentette az alapkamatot, miközben a piac szűk többség mellett ugyan, de a tartást tartotta valószínűnek. A svájci jegybank nem hagyta szó nélkül a növekvő európai aggodalmak hatására bekövetkező CHF erősödést (az EURCHF árfolyam 0,993-ról esett 0,956-ra május vége óta), és szükség esetén készek akár interveniálni is. Svájcban az infláció mindössze 1,4%, amire további lefelé ható erőt gyakorol az erős frank. Az export versenyképességét viszont rontja az erős frank.

A norvég jegybank a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta az alapkamatot. Ugyanakkor míg a piac közelgő kamatvágásban hitt, ezt a jegybank gyakorlatilag kizárta az év végéig.

A BoE a vártnak megfelelően 5,25%-on tartott az alapkamatot. A brit jegybakárok egyre magabiztosabbnak tűnnek az inflációs pálya kedvező alakulásában és bár az előző döntéshez hasonlóan 7:2 volt a szavazati arány, több a tartásra szavazó jegybankárnál is billegett már a mérleg nyelve a kommunikációjuk alapján. Ennek hatására 35%-ról 60% fölé emelkedett az augusztusi kamatvágás esélye a pénzpiaci árazások alapján.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás