Összefoglaló a Richter elemzői tájékoztatóról

2024.06.26. 10:34 • Erste Reggeli

A Richter tegnap elemzői tájékoztatót tartott a Női egészség (WHC) üzletágba tartozó legutóbbi felvásárlásairól.

A Richter a 2023-as 669 millió euróról 1 milliárd euróra kívánja növelni WHC-értékesítését még 2030 előtt. Ez az előrejelzés magában foglalja a jelenlegi felvásárlásokat, de nem tartalmazza a további terjeszkedést, azaz ezeknek a gyógyszereknek a regionális terjeszkedését stb. 20%+ EBIT ráta várható.

A Mithra E4 platform megvásárlásának indokai:

  • Az E4-hez kapcsolódó CF, a jogdíjbevételek, a mérföldkő kifizetések átvétele és a licenctulajdonosok ellátása a Richter által gyártott hatóanyaggal együtt növeli a cég bevételeit. A Donesta (menopauza kezelésére szolgáló gyógyszer) kutatási és fejlesztési költségei miatt a tranzakciónak van az EBIT-re némi negatív hatása ebben az évben, de a nettó bevételek 2025-től pozitívba fordulnak. A Donesta III. fázisú kísérletek eredménye az év végén várható, a forgalmazási engedélyre a kérelem benyújtása pedig jövőre várható. Siker esetén 2026-ban kerülhet piacra az új gyógyszer.
  • A Donestra fejlesztésének átvétele egy csődben levő vállalattól szintén fontos volt. Így biztosíthatók a további fejlesztések.
  • Jelentős K+F kapacitás átvétele.

A vezérigazgató azt sugallta, hogy a vételár olcsónak tekinthető (175 millió eurós EV, részben halasztott fizetéssel), mivel csak az idővel és az érdekelt felekkel versenyeztek, más ajánlattevőkkel nem.

A BCI beszerzés egy 2000 kináz-inhibitort tartalmazó könyvtárat takar a kutatási tevékenységeken túl (emberek és laboratóriumok). Ez lehetőséget teremt a Richter számára a nőgyógyászati (policisztás petefészek szindróma és az endometriózis (preklinikai)) és a fogyasztói egészségügyben való fejlesztésekre.

A Richter az évtized végére az első helyet célozza meg Európában a női egészség szegmensben. Az IQVIA szerint a fogamzásgátlás terén jelenleg a Richter rendelkezik a legmagasabb, mintegy 15%-os piaci részesedéssel az EU-ban.

Ezek pozitív és megbízható lépések, és jó iránynak tűnnek. Ezen akvizíciók lehetőséget teremtenek a Richter számára a jövőre nézve, míg a megszerzett eszközök (E4 portfólió) pozitív cash-flowt biztosítanak 2025-től. Másrészt ebben a szakaszban nehéz felmérni ezen opciók értékét, így a részvények értékére vonatkozó hatást is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás