Nem félünk a farkastól…

2024.06.27. 11:12 • Erste Kommentár

Az idei amerikai banki stressztesztet is sikeresen vitték a bankok. S még egy hipotetikusan súlyos gazdasági helyzetben is a minimum tőkekövetelmény felett maradt a saját tőkéjük. Vagyis, ha a munkanélküliség 10 százalékra emelkedne, a lakossági ingátlanok ára 36, a kereskedelmieké pedig 40 százalékkal csökkenne, akkor a 685 milliárd dolláros becsült tőkevesztés ellenére is a maradna a vizsgált 31 bank, s nem kellene friss tőkét bevonniuk (Pl. részvények kibocsátásával).

Ugyanakkor az is igaz, hogy ez nagyobb veszteség lenne, mint amit tavaly mértek, már csak a megváltozott kamatkörnyezet okán is. Viszont egy 2008-2009-eshez hasonló válságot most nagy valószínűséggel különösebb segítség nélkül átvészelnének a bankok (nem úgy, mint akkor, pl. Lehman). Csak emlékeztetőül, akkor a munkanélküliségi ráta pont 10 százalékra emelkedett. Viszont a 2020-as COVID helyzet esetén, amikor a munkanélküliség egy „pillanatra”, 14,8 százalékra szaladt, valószínűleg most is be kéne avatkozni a kormánynak.

S akkor beszéljünk a piacokról! Miközben törést lehet látni egyes technológiai részvényekben, az indexek szintjén továbbra is erősek a piacok. Ránézve akár az S&P500-ra, akár a Nasdaq-ra vagy a Nasdaq-100-ra, csúcsközelben tartózkodnak, miközben valamiféle túlvettséget mutat pl. az MACD indikátor. Ugyanakkor valami olyasmit is mutat, hogy mintha ezzel most nem kellene foglalkozni. Na jó, de akkor mi ez a nagy Micron beleadás, na meg az Nvidiában is láthattunk komoly eséseket a közelmúltban. Ennek az oka nagy valószínűséggel abban keresendő, hogy komoly emelkedéseket mutattak fel ezek a papírok az elmúlt hónapokban. A Micron pl. négy hónap alatt duplázott. Teljesen természetes, hogy megjöttek a profitrealizálók a gyengeséget mutató legkisebb jelre. Az Nvidiáról meg a minap írtunk, hogy azért volt egy „pici” túlszaladás. Ez mostanra mintha rendeződni látszana. Ugyanis az eredményvárakozásokat jelentősen emelték a céget követő elemzők az elmúlt napokban, s az árfolyamban is volt egy kis korrekció. Így visszatértünk a 25x körüli PE rátához 2028 környékére.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás