PCE, OTP és BUX

2024.06.28. 11:03 • Erste Kommentár

Ma jön a PCE, ami komoly kihatással lehet a befektetők és a Fed döntéshozóinak fejében is a kamatcsökkentési kilátásokra. A piaci jelenleg szeptemberre vár kamatcsökkentést, s bizonytalan abban, hogy decemberben lesz-e még egy, vagy már csak jövőre jön a következő lépés. Ezzel a Fed döntéshozók is így vannak. A legnagyobb probléma az inflációval a szolgáltatások árának alakulása, amit az alábbi ábra is jól mutat.

A PCE infláció és komponensei

Forrás: Bloomberg

Látható, hogy miközben a többi komponens nagyjából kioltja egymást, addig a PCE index értéke gyakorlatilag a szolgáltatás inflációjával egyezik meg. S ez már jó ideje, igazándiból beragadt a jelenlegi szint környékén. Szóval akkor örülhetnénk igazán, ha ez az érték újra csökkenésnek indulna. A PCE visszaesése pedig nyilván elmozdítaná a piaci szereplőket (és a Fed-et is) a további kamatvágások felé, aminek a piacok nagy valószínűséggel igencsak örülnének.

S ha már piacok. Jól szerepel az OTP. Mindezt annak ellenére, hogy a hét elején még egy kissé szkeptikusak voltunk a heti teljesítménnyel kapcsolatban, a korábbi lefordulások miatt, s ez most is benne volt a napon belüli MACD alapján. Viszont most megint megjött egy kitörés, hasonló, mint amit áprilisban láthattunk. Akkor a 18.600 forintos szintről fordult le az árfolyam. Nagyjából 1.000 forinttal a történelmi csúcs alatt (19.590 forint). Pedig az, ha P/E alapon vizsgáljuk az OTP-t, a Raiffeisen után a második legalacsonyabb értékkel rendelkezik a versenytársak közül. Az idei eredménnyel 4,9-es PE rátán forog, míg az átlag, 7,5. Az OTP 1-es P/BVPS értékeltségen forog, miközben a szektor inkább 1,4-esen. Ugyanakkor a piac becslése szerint az OTP idénre várható tőkemegtérülése 18 százalék lehet (ez szerintünk nagyon alacsony), miközben a versenytársak átlaga 17,5 körül van. Vagyis mindez azt sugallja, hogy az OTP olcsó a régiós bankrészvényekhez képest.

S akkor máris egy másik témánál vagyunk. Új és újabb csúcsokat dönt a BUX. Mindezt úgy, hogy a vezető részvények közül egyik sincs új csúcson. Hogy lehet ez? Egyrészt ne feledjük, hogy míg a részvények árfolyama olyan árindexnek tekinthető, ami egyszereplős, vagy más néven az osztalék hatással van az árfolyamra (lecsökkenti), addig a BUX teljes megtérülésű index, amit a részvényekre kifizetett osztalék nem húz vissza. Másrészt a vezető részvények, amelyek az indexsúly több mint 90 százalékát adják, lokális vagy éppen történelmi csúcs közelében vannak.

S akkor adja magát a kérdés, hogy meddig mehet a BUX? Akár 100.000 pontig is emelkedhet belátható időn belül, ha az értékeltség (PE) visszatér a korábbi szintre, a történelmi átlag környékére. Ez pedig valamivel 10 fölötti értéket jelent a mostani 6 körüli PE értékeltséggel szemben. Ha az Erste részvénycélárfolyamait veszem alapul, akkor a 81.000 pont benne van idén a pakliban. Ha pedig a piaci célárfolyam várakozásokkal kalkulálunk, akkor a 85.000 pont környéke jön ki. Még valami. Ebben a képletben fontos tényező az OTP szereplése, hiszen az index értékének 40 százalékáért felelős!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás