Félévzáró

2024.07.01. 12:08 • Erste Kommentár

Az idei év első hat hónapjában szintre minden az infláció és kamatok körül forgott. A magas árak az év elején beragadni látszottak az Egyesült Államokban, és az infláció helyett (mellett) már a stagflációtól kezdtek félni a piacok. A Fed tavaly még arra készült, hogy 6 alkalommal vág kamatot idén, márciusban megelégedtek volna 3 vágással, és ebből lett június végére 1 darab 25 bázispontos csökkentési várakozás, amit legkorábban szeptemberben léphetnek meg.

A piacok ezt mégis meglepően jól fogadták, a tőzsdék új csúcsokat döntöttek az USA-ban. Az első félévben az S&P 500 közel 15%-ot emelkedett, amire 1900 óta csak 20 alkalommal volt példa a Goldman szerint.

Ugyanakkor az S&P 500 ritka szép teljesítményéről beszélve nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az Nvidia 150%-os emelkedése során a piaci kapitalizációja az év első felében mintegy 1,8 milliárd dollárral nőtt, így nagy mértékben hozzájárult az index emelkedéséhez.

Az Nvidia tündöklésének köszönhetően a beszállítói (például a Micron) és más haszonélvezők, például az Nvidia chipjeit szerverekbe építve tovább értékesítő Super Micro Computer is tetemes növekedést tudhatnak maguk mögött az elmúlt hat hónapban, így aztán az Nvidia hatása több síkon is tetten érhető.

S hogy mit hoz a második félév? Azokban az években, amikor az index legalább 15%-os növekedést ért el az első hat hónapban, az év hátralévő részében 10-ből 7-szer tovább menetelt felfelé, és átlagosan közel 9%-ot emelkedett még a júliustól december végéig tartó időszakban.

A statisztika persze önmagában nem elég a boldogsághoz. Szerencsére örülhetünk annak is, hogy az infláció mérséklődni látszik, és a PCE mag árindex, amelyhez a Fed 2%-os inflációs célja is kapcsolódik, 2,6%-ra csökkent májusban. Az óvatossá váló jegybankárok nehezen hagyják meggyőzni magukat, de a folytatódó dezinfláció és gazdaság lassulása már kellő magabiztossággal ruházhatja fel őket a nyári hónapokban ahhoz, hogy szeptemberben elkezdődjön a monetáris lazítás, az pedig újabb lendületet adhat a tőzsdéknek az év hátralévő részében.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás