Politikai kockázatok

2024.07.02. 11:29 • Erste Kommentár

Csökkenő infláció, lassuló gazdaság és gyengébb munkaerőpiac. Az elmúlt hetek adatai legalábbis ezt jelzik az Egyesült Államokban. Mégis azt látjuk, hogy az állampapírhozamok emelkednek, a 10 éves hozam az egy héttel ezelőtti 4,25%-ról 4,45-re nőtt, annak ellenére, hogy pénteken a PCE árindex friss, májusi adata az áremelkedések lassulását jelezte, és a Michigani Egyetem felmérése szerint a fogyasztók inflációs várakozása is mérséklődött.

Ezek az adatok inkább amellett szólnának, hogy hamarosan csökkenteni kell a jelenlegi magas kamatszintet, hiszen amellett, hogy az infláció visszavonulóban van, a gazdaság túlzott elgyengítése egyre nagyobb kockázatot jelent, amit a Fednek szintén mérlegelnie kell.

Tehát első ránézésre nem logikus, hogy a kamatok csökkentését támogató körülmények ellenére a hozamok mégis emelkednek. Itt jön azonban a képbe a politika, és ez megkavarja a szálakat. Csütörtökön egymásnak feszült a két legesélyesebb amerikai elnökjelölt egy televíziós vita keretében. Donald Trump hozta a tőle megszokott nagy mondásokat és viszonylag kevés konkrétumot, de sokkal rátermettebbnek és energikusabbnak tűnt, mint Joe Biden, akinek többször nehezére esett kifejeznie magát és belebonyolódott a mondandójába. Az elnökjelölti vitát ezzel egyértelműen elveszítette, és csökkent az esélye az újraválasztásra.

Trump ismételt hatalomra kerülése esetén a tervezett vámemelések magasabb árakat, bevándorlásellenes fellépése pedig szűkebb munkaerőpiacot eredményezhet, amik a várakozások szerint ismét fellobbanthatják az inflációt. És ez az, ami a pozitív összkép ellenére félelemmel tölti el a piacot, a hozamok a Trump-jelentette magasabb inflációs kockázatokat jelzik, negatív tőzsdei reakciót vonva maguk után.

Egyébként nem is kell annyira messzire menni, Európában is láthatunk példát a politikai kockázat negatív hatására. A francia tőzsde az európai parlamenti választások óta gyengén teljesít, mivel a szélsőjobb előretörése és az előrehozott választások kiírása bizonytalanságot keltett.

Így aztán a következő hónapokban is érdemes felkészülni arra, hogy nem lesz elég a gazdasági folyamatokat figyelni, a politika minden bizonnyal közbe fog szólni, és ez nagyobb volatilitást okozhat a piacokon.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás