Az eddig történt legdurvább hurrikánszezontól tartanak az Egyesült Államokban

2024.07.10. 13:14 • Podcast

A hivatalos hurrikánszezon már június elején elkezdődik, és fél évig tart. Ugyanakkor a Berylhez hasonló erősségű ciklonok jellemzően csak augusztus közepétől, szeptember elejétől szoktak kialakulni – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. „Ennek oka, hogy a 4-es, 5-ös erősségű hurrikánokhoz két alapvető feltétel szükséges: nagyon magas páratartalmú levegő, és 26-27 Celsius fokos víz, ami általában csak augusztus végétől jellemző a Karib-tengeren” – tette hozzá Nagy András.

Ami igazán vészjósló lehet, az az, hogy az eddigi legerősebb, 2005-ös hurrikánszezon is hasonlóan korán robbant be a térségben. Ekkor tombolt a Katrina hurrikán, aminek következtében több mint 1800 ember veszítette életét, és az anyagi károk is nagyon jelentősek voltak, elérték a 125 milliárd dollárt. „A 2005-ös szezonban összesen huszonnyolc olyan erősségű vihar pusztított, amely nevet is kapott. A Beryl érkezése kapcsán most sokan meglátták a párhuzamot a két hurrikánszezon között, de a szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy idén a szokásosnál több és nagyobb intenzitású trópusi ciklonra van kilátás” – magyarázta Nagy András. A tavalyi év egyébként viszonylag enyhén alakult ebből a szempontból. 

Komoly ütést kaphat a globális olajpiac

Amikor még csak közeledett a Beryl az Egyesült Államokhoz, máris heves reakciókat láthattunk a kőolaj piacán. A jegyzésárak megemelkedtek, a befektetők ugyanis attól tartottak, hogy a vihar jelentős károkat okozhat a Karib-térség olajinfrastruktúrájában. A pánik most csak rövidtávon csendesedett el, hosszabb távon ismét várhatók hasonló turbulenciák.

A Mexikói-öbölben az olajfúrás számít kiemelkedőnek, napi kétmillió hordót hoznak felszínre, ami az Egyesült Államok teljes kitermelésének tizenöt százalékát jelenti – tette hozzá az Erste részvényelemzője. Ezeket a nagy olajfúró tornyokat a tenger közepén offshore kutaknak hívják, és ha közeleg egy hurrikán, akkor biztonsági okokból mindenképp bezárják néhány napra, és evakuálják a személyzetet. Hogyha pedig kár keletkezik az egyébként igen sérülékeny infrastruktúrában, akkor jóval nagyobb termeléskiesés is bekövetkezhet.

Nagy András hozzátette: a partvidéken elhanyagolható a kitermelés, ott inkább, - főleg Texasban-, a finomítói létesítmények dominálnak. Olyannyira, hogy a déli államban található az Egyesült Államok teljes finomítói kapacitásának nagyjából a fele, negyvenhét százaléka. Ezek az objektumok viszont jóval kisebb kockázatnak vannak kitéve, hiszen a hurrikánok erejét az alatta lévő víztömegek garantálják, úgyhogy a szárazföldi részekhez érve rendszerint szelídülnek a nagy trópusi viharok.

A beszélgetés második felében a hazai inflációs környezetről, a friss, júniusi fogyasztói árindexről beszélgettünk. A 3,7 százalékos adat csökkenésnek és pozitív meglepetésnek számít, a változékony tételektől szűrt maginfláció viszont már ragadósabbnak bizonyul – mondta az Erste makrogazdasági elemzője, Nagy János.

Az interjúban szóba került még az is, hogy:

  • mi okozta a pozitív meglepetést az inflációban?
  • meddig tarthat a szolgáltatói szektor áremelkedése?
  • milyen inflációs pálya várható az év hátralévő részében, ismét megugorhat az árindex?

A műsor első felében Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét, majd Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás