„Nincs megállás”

2024.07.16. 11:03 • Erste Kommentár

Végül két tényező segítette az amerikai részvénypiacokat a tegnapi kereskedésben. Így például az S&P500 megint új csúcsra tudott emelkedni napközben, de a végére nem született új történelmi magasságú záróár.

A piaci egyre inkább Trump győzelmére fogad. Már gyakorlatilag kétszer akkora valószínűséget jósolnak az ő győzelmének, mint Bidenének. Így ennek megfelelő mozgásokat láthattunk az amerikai piacon. Úgy is mondhatnánk, hogy rotáció van a technológia szektorból a ciklikus és a kisebb kapitalizációjú részvények felé. Azon belül is az energia és a pénzügyi szektor a nyerő. Ezek vitték a prímet mintegy 1,5 százalékos emelkedéssel.

Ugyan Trump expanzívabb gazdaságpolitikát tervez, ami nagyobb kötvénykibocsátással járna, ennek ellenére a hozamok moderált emelkedést mutattak csak, s ezzel - legalábbis – nem hatottak végzetesen negatívan. Sőt ma már megint inkább a hozamcsökkenésé a terep a 10 éves hozamok tekintetében. A múlt heti várakozásoknál jobb inflációs adat és a gyengébb gazdasági aktivitás pedig újra előtérbe hozta a kamatcsökkentéseket, amire Powell is rásegített. Ugyanis a Fed elnöke arról beszélt, hogy a kamatcsökkentésekkel nem kell megvárni az egyértelmű inflációs csökkenést, mert az már késői akció lehet. Ugyanis a gazdasági aktivitás lassul, s a munkaerőpiac is egyre lazább.

Szóval így ezek együttesen inkább pozitív hatást fejtettek ki, de ennek ellenére is inkább sávban mozog a piac, a jó inflációs adat utáni jelentősebb árfolyamugrást követően.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás