Beindult a Trump rally a tőzsdéken – a Magyar Telekom is „önállósíthatja” a tornyait

2024.07.17. 13:15 • Podcast

„A közvélemény-kutatások alapján Donald Trump-nak 70 százalék esélye van a választási győzelemre, Joe Biden-nek 28 százalék, míg a függetleneknek 2 százalék. Májusig fej-fej mellett volt a két elnökjelölt támogatottsága, de amióta többször hibázott a nyilvános megjelenéseikor Joe BIden, illetve merényletet kíséreltek meg Donald Trump ellen, a republikánus elnökjelölt győzelmi esélyei drámaian megnőttek” – nyilatkozta a Trend FM Reggeli Monitor című adásában Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Az elmúlt néhány hétben egyre jobban beindultak az úgynevezett Trump trade-ek. Ez alatt azt értjük, hogy a befektetők egyre jobban rendezik át úgy a befektetési portfolióikat, hogy arra számítanak, Donald Trump nyeri majd a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztásokat.

A korábban egy 4 éves ciklust már letudott elnök minél több termelést vinne vissza az Egyesült Államokba. A kevés szabályozásban hisz, a társasági adót 21-ről 15 százalékra csökkentené. Jelentősen megemelné a vámokat Kínával szemben, de egy általános 10 százalékos vámot vetne ki valamennyi behozott termékre. Nagyobb lenne az amerikai költségvetési kiadás is.

„A merényletkísérlet hatása az információtechnológia, a bankszektor, és az olajszektor részvényeire kifejezetten jól hatott, de nagy kérdés, hogy inkább az elektromos autózás mellett vagy ellen lesz. A várakozás az, hogy a kínai elektromos-autóknak mindenképpen rosszabb lesz, mint ahogy a megújuló energiával foglalkozó cégek számára sem várhatóak túl jó fejlemények” – részletezte az újabb Trump elnökséggel kapcsolatos várakozásokat Nagy András, az Erste részvényelemzője.

A Magyar Telekom a Deutsche Telekom útját követné, kiszervezheti a hálózati tornyait

A nemzetközi példáknak megfelelően, a Magyar Telekom is fontolgatja a hálózati tornyai kiszervezését. „Német anyavállalata, a Deutsche Telekom ezt már 2002-ben megtette, a horvát Telekom is ezt vizsgálja, de van erre példa Csehországban és Ausztriában is. Idehaza pedig a Vodafone döntött a kiszervezés mellett, Vintage Towers néven” – sorolta a példákat Miró József, az Erste vezető elemzője.

„Ezek az önálló cégek passzív eszközkezelők, a területet adják, egyfajta ingatlankezelőként működnek, míg az adók maradnak a telekommunikációs cégeknél. 30 olyan cég van a világon, amelyek toronyszolgáltatást nyújtanak. A kiszervezés lényege, hogy rugalmas a működés. Például a tornyokon jobb lehet az átjárás a szolgáltatók között, bérleti szerződések formájában. Az Austrian Telekom például tőzsdére is vitte a toronyhálózatot üzemeltető cégét. A kiszervezés hatékonyságnövelő lépés, míg a kiszervezett cégeknek nagyobb az értékük a stabil cash-flowjuk miatt. Operációs és értékeltségbeli előnyük is van az anyavállalatok számára” – magyarázta Miró József, az Erste vezető elemzője.

Az interjúban szóba került még az is, hogy:

  • Miért erősödhet Trump elnöksége miatt a dollár és gyengülhet a mexikói peso?
  • Spórolhatna-e összességében a Magyar Telekom a tornyok kiszervezésével?
  • Van-e már menetrendje az adótornyok esetleges kiszervezésének?

A műsor első felében Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét, majd Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét kérdeztük. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás