Magyar Telekom: az anyacég már meglépte a tornyok leválasztását

2024.07.17. 15:48 • Erste Market Sztori

A Magyar Telekom tornyainak leválasztásáról szóló hír a görög illetve a horvát DT leányvállalat hasonló bejelentése után jött. A Magyar Telekom összes, nagyjából 3.700 bázisállomásának a leválasztását elemzi jelenleg, mind jogi, mind pénzügyi értelemben. Míg a hír önmagában egy technikai esemény, felvetődik a potenciálisan leválasztott entitás jövőbeli értékesítésének kérdése, ami ma már egy globális trendnek számít. A magyar toronypiacot két nagyobb, független szereplő jellemzi a tornyok száma alapján; a Cetin kb. 4.000 toronnyal, a Vantage Towers (Vodafone) pedig 2.100 állomással van jelen Magyarországon. Így tehát a Magyar Telekom toronycége a második legnagyobb lehetne az országban.

A jövőbeli 100% MTel tulajdonú cég értékelését számos tényező befolyásolja, amire jelenleg nincsenek elérhető adatok. Ide tartozik többek között az állomások megoszlása tető- illetve szárazföldi tornyok között, a tető- illetve földhaszonbérleti és tulajdonlási hányada, a bérleti szerződések feltételei, valamint az ügyfelek száma állomásonként (tenancy ratio).

A leghatékonyabb eszközmonetizálás szerintünk a spin-off lenne, ahol az anyacég részvényesei arányosan részesülnének a leánycég részvényeiből adóvonzat nélkül. Erre láthattunk is példát nemrég a Telekom Austria és a leválasztott, majd a bécsi tőzsdén jegyzett toronycég, a EuroTeleSites esetén. Ezentúl a Magyar Telekom választhatja az entitás teljes vagy részleges eladását is egy privát befektetőnek. A régióban jelen lévő toronycégek közül úgy gondoljuk, hogy a következő négy évben a EuroTeleSites az adósságcsökkentési kötelezettségük miatt nem fog részt venni a piaci konszolidációban. A Cellnex jelenleg az ausztriai toronycéget kínálja eladásra nagyjából 4.600 állomással, ahol a Tawal és a GD Towers bukkant fel potenciális vevőként. A Tawal, a Saudi Telecom toronycége a kelet-európai országok közül mar Bulgáriában, Horvátországban és Szlovéniában is rendelkezik állomásokkal. A GD Towers a Magyar Telekom anyacégéből, a Deutsche Telekomból vált ki 2002-ben, majd a DT a GD Towers 51%-át értékesítette a DigitalBridge és Brookfield-nek 2023-ban. A nagyjából 40.000 németországi és ausztriai állomással rendelkező toronycég akkori értékelése 17,5 milliárd euró volt.

Időhorizontot a Magyar Telekom tranzakciójára nehéz mondani, mivel még csak a leválasztás lehetőségét vizsgáljak. A tulajdonosi érdekek, valamint a csoporton belüli bevált piaci gyakorlatok úgy gondoljuk, nagy befolyással fognak bírni a döntésekre. Míg a toronycégek átlagosan háromszoros EV/EBITDA szorzón forognak a telekom cégekhez kepést, értékesítés esetén az egyszeri pozitív hozamot kompenzálni kell majd a Telekomnak jövőbeli, minimum hasonló megtérülést hozó tőkeallokációval. A tornyok leválása után a Magyar Telekom valószínűleg lízingelni fogja a tornyokat, ami negatívan hat mind az EBITDAaL-ra, mind a szabad pénzáramra.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás